Китките представляват сложни анатомично, физиологично, нервно, мускулно-ставни структури. Те осигуряват подвижността на дланите, огромния двигателен обем на ръцете, който ни позволява да извършваме толкова неща в човешкото си битие. Колкото е по-сложна структурата, толкова повече проблеми могат да се създадат с влошаването й. В случая болките в китките, често наричани "синдром на карпалния тунел" се предизвикват от притискане на срединния нерв, възпаление, с последващо изтръпване, дори и мускулна атрофия. Получава се както без ясен произход, така и след тежка физическа работа при ниски или много високи температури и др. Ето някои от най-широко разпространените причини:

Неправилна постановка при работа с клавиатура

Ергономията е наука, която създава стандартите за условия на труд с минимални, ако не е възможно нулеви рискове за трудещите се. В този смисъл е изключително важно, ако работим с компютър - пишем, обработваме данни или извършваме други дейности с неудобна клавиатура, китките ни се изтощават по-бързо. За да не се получават изкривявания и възпаления на структурите в китките при пишещите, е добре дланите ви да са поставени над две трети от клавиатурата. Клавишите да са меки, лесни за натискане, да работите на стандарта, на който сте свикнали - БДС или фонетичен. Ролята на логистиката се подценява, а тя е от изключително значение. Подобни проблеми имат и пианистите и изобщо музикантите при неправилно обучение или заучаване на постановката на ръцете.

Травми

Хронични травми, които са различни от фрактурите, т.е. настъпват много пъти през денонощието ни, но ги усещаме само като се натрупат твърде много, са свързани със сухожилията ни. Спортът, особено аматьорският, представя сериозна опасност от травми за китките и глезените. Препоръчително е да спортувате с удобни и специални обувки, които обгръщат плътно глезените ви. Избягвайте лицеви опори и клякания, ако сте натежали твърде в последните години и отдавна не сте ги практикували. Болките могат да се повлияят при имобилизиране на сухожилията посредством ограничение на движенията, стягащи превръзки с еластичен бинт или специални гривни. Уместно е мазането с противовъзпалителни кремове.

Ревматизъм

Ревматоидни болки възникват при възпаления на сложния комплекс от стави и костни съчленения в китките и глезените. Те могат да бъдат особено неприятни, ако става въпрос за болки на места, където костта е била счупена, макар и отдавна. Отново е уместно да се прилагат външни компреси с противовъзпалителни кремове, физиотерапия и пр. Трябва да се отбележи, че истинският ревматизъм се характеризира с възли по-скоро върху ставите на пръстите, отколкото на китката или глезена. Те могат да бъдат толкова силно изразени, че да водят до сериозна деформация, изкривявания и ограничение на движенията им.

Остеопороза

Те могат да бъдат предизвикани от остеопороза - разреждане на костното вещество, изтъняване на самите кости. Предпоставка са за патологични счупвания, а и сами по себе си болят. Диагнозата се поставя с денситометрия. Лечението се осъществява от ендокринологични препарати.

Остеомиелит

Възпалителни заболявания на костния мозък се наричат с общото име остеомиелит. Болката е интензивна, усилва се през нощта. Диагнозата се поставя с рентгенография. Лечението е антибиотично и оперативно.

Специфични болки в глезените

В глезените могат да се установят някои проблеми, които са по-силно изразени, отколкото при китките. Един от тях е подуването. То се получава при застойна сърдечна недостатъчност, при бъбречни проблеми, а може да възникне и при здрави хора, но при продължителен седеж, напр. в самолет. Стичането на кръвта надолу става по гравитационен механизъм. Колкото по-дълго се прекарва в такова положение, толкова по-голям е отокът. В някои случаи е възможно получаване на обриви на кожата над отока. Те обикновено изчезват в рамките на няколко дни заедно с разнасянето на отоците.