Уголемяването на черния дроб обикновено се усеща като тежест, дори понякога болка под дясното подребрие. Тези усещания се получават при разпъване на обвивката на черния дроб. Този наш орган служи като пречиствателна централа на всички вредни за организма вещества, които преминават през него чрез кръвта. Ако обаче го претоварим, самата централа може да се задръсти и да спре да изпълнява функциите си. От друга страна, е възможно и проблеми с други органи да увредят черния дроб. При нормални обстоятелства долният ръб на черния дроб не може да се напипа през кожата при преглед под ребрената дъга. При уголемяване ръбът може да достигне до няколко пръста под нея. Ето някои от най-съществените причини за уголемяване на черния дроб.

Вредно хранене

Колкото повече мазнини съдържа храната ни, толкова повече се натоварва черният дроб. По-трудното обработване на мастите може да доведе до мастна дегенерация. Размерите се уголемяват поради образуването на големи капки мастна тъкан в черния дроб. По тази причина е редно при хранене да употребяваме повече киселини, както и въглехидрати, а не само мазнини. Но в същото време не бива да прекаляваме и със сладкото. Любопитното е, че подобен ефект е възможно да се постигне и при насилствени диети и гладуване. При прекратяване на приема на храна и особено белтъци черният дроб се уголемява.

Вредни навици

Други вредни навици освен преяждането са свързани с консумирането на алкохол, застоялия начин на живот. В първите фази на алкохолните проблеми черният дроб се уголемява. Това състояние се нарича стеатоза. След това се намалява - цироза. За да се избегне подобно неблагоприятно развитие, се приемат лекарства и надбавки. Такива са някои стимуланти, пектин, витамини, или т.нар. хепатопротектори.

Медикаменти

Някои медикаменти, които се приемат дълго време като поддържащо лечение при някои хронични заболявания, могат да увредят черния дроб точно както и алкохолът. Сред тях са някои антибиотици, цитостатици, химиотерапевтици, антиконвулсанти и др. Обикновено лекуващите ви лекари са наясно с тези нежелани реакции, но е задължително да ви осведомяват за тях.

Сърдечна недостатъчност

Хроничната сърдечна недостатъчност води до застой на кръвта в долната куха вена. Резултатът от това е изпълване с кръв на черния дроб, разпъване на капсулата му и съответно болки. Лекарствата за подобряване помпената функция на сърцето обикновено довеждат до облекчаване на състоянието. Още повече че и дробът има невероятни възможности за адаптация.

Хепатит

Възпалението на черния дроб, предизвикано от вирусна инфекция или автоимунни процеси, по правило води до уголемяване. То се съпровожда от умора, висока температура, гадене, повръщане, цялостно отслабване. Някои хепатити могат да протичат светкавично, особено токсичните. При някои от изброените симптоми, продължаващи повече от един-два дни, е необходима консултация с интернист или инфекционист.

Цироза

Самата цироза представлява буквално сбръчкване на черния дроб, намаляване на обема му. Той е осеян с възли на съединителна тъкан, подобни на тези, които получаваме по кожата на тялото след заздравяване на рани. Могат да бъдат едри - макронодуларна цироза, или дребни - микронодуларна цироза. Най-общо тя се получава след прекаляване с алкохол или лекарства, при автоимунни процеси, възпаления като хепатити и др. Функцията му трайно се нарушава, защото се губи активна тъкан. Това създава условия за възникването на множество симптоми, свързани с пониженото очистване на организма от натрупаните вредни вещества по време на метаболизма.

Ето някои от най-важните симптоми: объркване, жълтеница, понижени сексуални функции, кървене, гадене, повръщане, слабост, загуба на тегло, влошено храносмилане, гинекомастия - уголемяване на гърдите при мъжете, трескави състояния, цялостен оток на тялото, подуване на корема и напълването му с течност - асцит, и редица други.