27°C   София
 

Когато се появи подобно съчетание на симптоми без повишаване на температурата, задължително трябва да се установи дали не се дължи на някакво натравяне. То може да настъпи при отделяне на вредни вещества в организма поради други заболявания, които влошават дейността на отделни органи. А е възможно и да се появи при контакт с вредности от външната среда. Общото при тези случаи е, че болките засягат цялата глава, а не конкретно място по нея, интензитетът им е нисък, но за сметка на това са постоянни. Съпътстват се с виене на свят, а понякога и зрителни нарушения, забавяне на реакциите, заваляне на говора, нестабилна походка, обърканост и др. Напълно разбираем пример за този комплекс от симптоми е алкохолната интоксикация. Ето някои други важни причини за подобно токсично главоболие.

Бъбречна недостатъчност

Тя бива остра и хронична. При нея е налице нарушение в очистващата функция на бъбреците. В резултат на това в кръвта се натрупват множество вредни вещества, съдържащи азот и нитрати. Те удрят мозъка лесно, защото преминават през неговата физическа защита - т.нар. кръвно-мозъчна бариера. Стига се до т.нар. уремична енцефалопатия, която протича с изброените в горния увод симптоми. По тази причина се налага да се прави хемодиализа на всички хора с напреднал стадий на диабет. Освен тях застрашени са боледуващите от тежък хроничен пиелонефрит; системен лупус еритематозус; бъбречна поликистоза; както и всички онези с вродени аномалии на бъбреците. Понякога главоболието с гадене може да се използва като признак за влошаването на някое от изброените заболявания. Лечението на основната бъбречна болест успява да елиминира болките в главата за известно време. В последните десетилетия вече е възможно да се направи бъбречна трансплантация, която решава проблема завинаги.

Чернодробна недостатъчност

Хепаталната енцефалопатия е сходна с описаното главоболие при бъбречната недостатъчност. Натрупването на вредни вещества в мозъка води до изменения, които понякога са необратими. Сред тях на първо място е объркаността за време и място и други промени в психичното функциониране; летаргия, неспособност за концентриране, треперене, в някои случаи дори припадъци. Заболявания, които могат да доведат до чернодробна недостатъчност, са алкохолизмът, цирозата, вирусните и токсичните хепатити, панкреатит, механична жълтеница и др. Лечението е в зависимост от причините. Осъществява се от гастроентеролози.

Недостиг на витамин В1

Тя предизвиква т.нар. енцефалопатия на Вернике. При нея се получават спазми на мускулите, които движат очите, трайни нарушения на паметта, увреда на сърцето. Може да възникне при хронична злоупотреба с алкохол, но също и при продължително приемане на небалансирана храна, прекаляване с чай, кафе или при гладуване. Продуктите, богати на тиамин (витамин В1), са маята, кафявият ориз, картофите, карфиолът, портокалите, свинското месо, яйцата и др. Когато хора, спадащи в тези рискови групи, получат силно главоболие и гадене, в никакъв случай не бива да приемат глюкоза или готови сладки продукти, защото това може да влоши състоянието им. Лечението е в ръцете на гастроентеролози и психиатри.

Хранителни отравяния

Те се срещат при консумиране на развалена храна, в която има отделени токсични вещества от бактерии като стафилококи, салмонела и др. Обикновено протичат с главоболие, понижаване на кръвното налягане, гадене, повръщане, диария. Основната опасност за здравето е обезводняването, затова лечението се фокусира върху възстановяването на водно-солевия баланс на организма.

Отравяне с химикали

Най-опасни са фосфоорганичните торове, пестицидите в земеделието; оловните и други активни вещества, използвани в промишлеността. Работещите с тях трябва да са особено внимателни, защото много от отровните частици са разтворими във въздуха и неусетно могат да предизвикат тежки натравяния. Главоболието и гаденето са изключително тежки и продължителни. Особено сериозно състояние е интоксикацията с въглероден оксид, който може да доведе до задушаване. Повечето от изброените вещества имат противоотрови. Необходимо е задължително да се съблюдават всички инструкции за безопасност на труда. Препоръчително е подобни материали да не се съхраняват в дома.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,

Нова кола за 111 986 лв. си е купил бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев през 2018 г. Избрал е “Инфинити Q60S”. Посочил е спестявания от заплати като произход на средствата в имуществената си декларация, качена в сайта на Инспектората към ВСС. Колев е редови съдия от 22 ноември 2017 г.