Когато се появи подобно съчетание на симптоми без повишаване на температурата, задължително трябва да се установи дали не се дължи на някакво натравяне. То може да настъпи при отделяне на вредни вещества в организма поради други заболявания, които влошават дейността на отделни органи. А е възможно и да се появи при контакт с вредности от външната среда. Общото при тези случаи е, че болките засягат цялата глава, а не конкретно място по нея, интензитетът им е нисък, но за сметка на това са постоянни. Съпътстват се с виене на свят, а понякога и зрителни нарушения, забавяне на реакциите, заваляне на говора, нестабилна походка, обърканост и др. Напълно разбираем пример за този комплекс от симптоми е алкохолната интоксикация. Ето някои други важни причини за подобно токсично главоболие.

Бъбречна недостатъчност

Тя бива остра и хронична. При нея е налице нарушение в очистващата функция на бъбреците. В резултат на това в кръвта се натрупват множество вредни вещества, съдържащи азот и нитрати. Те удрят мозъка лесно, защото преминават през неговата физическа защита - т.нар. кръвно-мозъчна бариера. Стига се до т.нар. уремична енцефалопатия, която протича с изброените в горния увод симптоми. По тази причина се налага да се прави хемодиализа на всички хора с напреднал стадий на диабет. Освен тях застрашени са боледуващите от тежък хроничен пиелонефрит; системен лупус еритематозус; бъбречна поликистоза; както и всички онези с вродени аномалии на бъбреците. Понякога главоболието с гадене може да се използва като признак за влошаването на някое от изброените заболявания. Лечението на основната бъбречна болест успява да елиминира болките в главата за известно време. В последните десетилетия вече е възможно да се направи бъбречна трансплантация, която решава проблема завинаги.

Чернодробна недостатъчност

Хепаталната енцефалопатия е сходна с описаното главоболие при бъбречната недостатъчност. Натрупването на вредни вещества в мозъка води до изменения, които понякога са необратими. Сред тях на първо място е объркаността за време и място и други промени в психичното функциониране; летаргия, неспособност за концентриране, треперене, в някои случаи дори припадъци. Заболявания, които могат да доведат до чернодробна недостатъчност, са алкохолизмът, цирозата, вирусните и токсичните хепатити, панкреатит, механична жълтеница и др. Лечението е в зависимост от причините. Осъществява се от гастроентеролози.

Недостиг на витамин В1

Тя предизвиква т.нар. енцефалопатия на Вернике. При нея се получават спазми на мускулите, които движат очите, трайни нарушения на паметта, увреда на сърцето. Може да възникне при хронична злоупотреба с алкохол, но също и при продължително приемане на небалансирана храна, прекаляване с чай, кафе или при гладуване. Продуктите, богати на тиамин (витамин В1), са маята, кафявият ориз, картофите, карфиолът, портокалите, свинското месо, яйцата и др. Когато хора, спадащи в тези рискови групи, получат силно главоболие и гадене, в никакъв случай не бива да приемат глюкоза или готови сладки продукти, защото това може да влоши състоянието им. Лечението е в ръцете на гастроентеролози и психиатри.

Хранителни отравяния

Те се срещат при консумиране на развалена храна, в която има отделени токсични вещества от бактерии като стафилококи, салмонела и др. Обикновено протичат с главоболие, понижаване на кръвното налягане, гадене, повръщане, диария. Основната опасност за здравето е обезводняването, затова лечението се фокусира върху възстановяването на водно-солевия баланс на организма.

Отравяне с химикали

Най-опасни са фосфоорганичните торове, пестицидите в земеделието; оловните и други активни вещества, използвани в промишлеността. Работещите с тях трябва да са особено внимателни, защото много от отровните частици са разтворими във въздуха и неусетно могат да предизвикат тежки натравяния. Главоболието и гаденето са изключително тежки и продължителни. Особено сериозно състояние е интоксикацията с въглероден оксид, който може да доведе до задушаване. Повечето от изброените вещества имат противоотрови. Необходимо е задължително да се съблюдават всички инструкции за безопасност на труда. Препоръчително е подобни материали да не се съхраняват в дома.