Главоболие, съчетано с висока температура, е често срещано състояние - повече при децата, отколкото при възрастните, но и при двете групи е признак за инфекция. В зависимост от допълнителните симптоми може да се поставят различни диагнози. Ето някои от най-важните от тях:

Настинки

Те се получават при цялостно изстудяване на тялото. Понякога сами ставаме жертва на собственото си нехайство. Не се съобразяваме с ниските температури на въздуха, наличието на вятър, влажност и не се обличаме достатъчно топло. Така отдаваме цялата си топлина навън и изстиваме. По подобен начин могат да се появят настинки и през топлите сезони, когато стоим дълго време на течение. Възможно е и други хора да са виновни за нашето състояние, когато ни заразят с грипни вируси по въздушно-капков или контактен път. Във всички тези случаи главоболието е един от първите симптоми. След него идват болките в мускулите и ставите, гадене, втрисане, кихавица. Накрая в резултат на имунния отговор на организма спрямо инфекцията се появява и високата температура. Тя може да бъде около 37 - 38 градуса, но при по-бурни реакции е възможно да достигне и до 40. Тогава трябва да се предприемат спешни мерки за охлаждане на тялото, напр. студени компреси. Лечението е симптоматично, чай, общоукрепващи и противовъзпалителни медикаменти.

Пневмония

Главоболието в тези случаи е резултат от натрупване на токсичните продукти, образуващи се при инфекцията на белите дробове, а също и от понижаването на насищането с кислород в тях. Болките в главата се съчетават с кашлица - в началото суха, а по-късно влажна; също и хрипове, остра болезненост в гърдите, безсилие и др. Диагнозата се поставя от личния лекар или от пулмолог след преслушване и рентген. Лечението е антибиотично. С отшумяване на болестта изчезва и главоболието.

Шарка

Освен грипа, характерен за всяка есен - зима, в последните години се активизират и множество други вирусни инфекции като дребната шарка - морбили и заушките. На първо място са високата температура и характерните обриви. Те се изразяват в червеникави, сърбящи пъпчици, покриващи цялото тяло, които се появяват няколко дни след вдигане на високата температура. С течение на времето тези пъпки и петна стават кафеникави и накрая изчезват. Другите характерни симптоми се обобщават в "трите К" - Кашлица, Кориза (постоянно течение от носа), Конюнктивит. Застрашени са всички, които не са ваксинирани като малки, а са в контакт с болни. Най-опасно е за бременни, защото може да се увреди плодът. Иначе рядко се достига до сериозни усложнения. Макар и да се получават сравнително по-рядко в днешно време, сред тях са диария, пневмония и най-трудно лечимото - енцефалит. При него са налице силно главоболие, гадене, дразнене от светлината, фебрилитет.

Заушки

Паротитът се предизвиква от РНК вирус, сходен с този на дребната шарка, принадлежащ към т.нар. семейство "Парамиксовируси". Народният термин "заушки" е възникнал поради един от основните й симптоми - подуване на околоушната жлеза. Заболяването може да засегне и много други органи с жлезиста структура, напр. тестисите. Застрашени са хората, които не са се ваксинирали като деца или не са прекарвали никога заушки. Болестта протича с висока температура и главоболие, понякога и подуване на лицето, ушите, загуба на гласа. Сред усложненията едно от най-сериозните е стерилитет, особено при мъжете. Не е за подценяване и възможността да се развие енцефалит или менингит, както и панкреатит и възпаление на яйчниците. Лечението се състои в пиене на противовъзпалителни медикаменти. Добре е при деца да се избягва прилагането на аспирин поради повишен риск от остра интоксикация на черния дроб. Важно е да не се приемат кисели сокове и храни, защото те стимулират дейността на слюнчените жлези, а те са основният обект на възпаление и трябва да се щадят.

Менингит

Менингитът е възпаление на мозъчните обвивки. Най-характерен е за детската или юношеската възраст. Може да се предизвика от гъбички, вируси и бактерии. Протича със сковаване на врата, интензивно главоболие, което не се подобрява при повръщане; висока температура. Почти винаги са налице и редица други неврологични белези. Състоянието е изключително сериозно и налага спешно диагностициране и лечение от невролози.