Нефросклерозата е следствие на възпалителни процеси в бъбреците или пък краен изход на повишеното кръвно налягане. Този процес обикновено се развива много бавно, бъбречните клетки загиват последователно, като на тяхно място се явява съединителна тъкан. Накрая бъбреците загубват своята функция, сбръчкват се и стават с много малки размери.

Признаци. Те са различни според вида на заболяването, което предизвиква нефросклерозата. При сбръчкване след възпалителни заболявания болните са бледи, със суха кожа, отделят голямо количество сламеножълта урина, имат сърдечни и зрителни смущения. Когато причината е повишеното кръвно налягане, оплакванията в началото са от страна на сърцето - пристягане, задух, сърцебиене. Кръвното налягане е значително повишено. Постепенно се проявяват и бъбречните смущения. Често настъпват и мозъчни усложнения. Заболяването протича тежко.

Наблюдава се най-често в 50-60-годишна възраст повече у мъже, отколкото у жените.

Предсказание. Сериозно. Проявената нефросклероза протича не дълго и завършва със смърт. Смъртта настъпва от уремия, от обща склероза или пък от хронична сърдечна слабост.

Предпазване. То се състои във водене на природосъобразен живот.

Лечение. Провежда се от лекар и е насочено към първопричината и към съответните прояви на заболяването. От народната медицина се използва следното лечение.

А. Ако болният има повишено количество урея в кръвта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да изпива или 1) по 1 чашка от 75 г отварка от 2 суп. л. конопено семе, счукано на ситна кашица - в 500 г вода на тих огън се вари да остане наполовина и се пие подсладено със захар или с чист мед; или 2) по 1 ракиена чашка настойка от праз лук с вино (за приготовлението вж. остър нефрит); или пък 3) по 1 кафена чашка концентрирана отварка от 5 китки корени от магданоз и 5 лимона, разрязани по на две части - в 1 л вода на тих огън се варят 30 мин, за да остане отварката наполовина; като изстине, се прецежда чрез изстискване.

10 минути след едно от горните средства да изпива: или 1) по 1 чашка от 100-150 г отварка от мечо грозде (листа) и бяла бреза (листа и кора) по 80 г, полски хвощ (листа и цвят) и бял глог (цвят) по 40 г, хмел (листа и клонки), бял оман (корени), гръмотрън (корени), бяла ружа (корени) и брош (корени) - по 30 г, равен, златна пръчка и дръжки от вишни - по 20 г: от тази смес 2 суп. л. с прибавка на по 1 ч. л. конопено семе и дилянка (корени) в 600 г вода на тих огън се варят 20 мин и веднага се прецежда; или 2) по 1 чашка от 100-200 г отварка от вътрешното сало на тиквата: цялата вътрешност на тиквата без семето в 2 л вода с прибавка и на 3-5 зърна черен пипер и 1 ч. л. магданозено семе се вари на тих огън 20-30 мин, като изстине, се прецежда, или 3) по 1 чашка от 100 г запарка от пъпешово семе: 4 суп. л. семе заедно с 4 суп. л. мечо грозде от вечер се запарват с 1/2 л вряща вода и киснат цяла нощ, а на сутринта запарката се прецежда.

Забележки. 1. Полезно е всяка чашка отварка да се подслажда с 1 ч. л. гликоза или чист мед.

2. През цялото денонощие на кръста (областта на бъбреците) и пикочния мехур да се държат торбички с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1-2 суп. л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага) и с 1 суп. л. захар; отгоре се слага вестник и вълнен пояс.

3. Лапите да се сменят на всеки 12 часа. Всяка вечер на болния да се прави задължително топла клизма със содов разтвор (на 1 л вода 2 суп. л. сода бикарбонат). При това клизмите да се правят от високо.

Б. В останалите случаи:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 суп. л. от следната смес: 250 г чист мед, добре разбъркан с 250 г бял уров, смлян на брашно.

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 чашка от 150 г отварка от мечо грозде, мечо ухо, бял равнец (листа и цвят), жълт смил (цвят), горска ягода (листа и цвят), полски хвощ, троскот (корени), росопас (листа) и овчарска торбичка - по 50 г, и царевични коси 100 г. От тази смес 2 пълни суп. л. с прибавка на 1 суп. л. ленено семе и по 1 ч. л. конопено семе и червена хвойна (зърна), счукани на ситно, се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 мин; като изстине, се прецежда.

Диета: а) При високо съдържание на уреята без повръщане най-добре е суровоядство с режим за гроздолечение. Едновременно с това болният може да яде сварени на пара или печени картофи без сол, а също и плодове без хляб. На обяд и вечеря като предястние да изяжда по 1 чинийка салата от суров праз лук с малко маслинен зехтин и лимонов сок или пък лека вегетарианска храна, която да се състои от сварен ориз с вода или мляко - яде се без хляб с печени сварени картофи без сол. След обяд и вечеря да взема по 1 драже витамин А и витамин С.

б) В останалите случаи - суровоядство: първите три дни - само сокове от плодове и зеленчуци, прясно изстискани, и то непосредствено преди консумацията им, в количество около 1 л на ден без хляб и без други продукти; вторите три дни - същото количество сокове с прибавка сутрин и обед по 1 тънка филийка препечен хляб, тънко намазана с прясно краве масло, и по малко орехи, бадеми и лешници; третите три дни - същото, както при вторите дни, с прибавка сутрин, обед и вечер по малко каймак, чист мед, орехи и ябълки; четвъртите три дни - същото количество, дадено за третите три дни, с прибавка на 100 г сирене и 2 филийки препечен хляб, а за вечеря 300 г кисело мляко. От десетия ден нататък сиренето може да се увеличи на 100-200 г, бадемите, орехите и лешниците на повече от 50 г и това така продължава, докато станат 20 дни. След това дадената програма се повтаря отначало, докато станат пълни 40 дни от началото.

Или пък вегетарианска млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци според сезона, слабо солена; люто, алкохол и тютюн - не! Добре е храната да се нагоди според състоянието на болния и солта да се замени с т. нар. диетична сол, която се продава по аптеките.

Освен това да се предпочитат леките храни, тестени с яйца и мляко по 1 1/2 л на ден, зеленчуци и плодове. За предпочитане са ряпата, гулията, паргел, домати, прясно зеле, картофи, моркови, магданоз и пр. Преди закуска, обяд и вечеря като предястние болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълките и се яде без хляб), а след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички покълнало жито с малко мед (1-2 суп. л. очистено жито се заливат в една чаша с малко хладна вода, колкото да го покрие, и така се оставя да кисне 4 часа, след това житото се изважда от водата и се разстила между две чисти мокри кърпи и стои на топло място още 48 часа, докато покълне) или пък от следната смес: 100 г краве масло, 100 г тиквено семе, обелено и счукано на кашица, и 100 г ориз, опечен до бежов цвят и смлян, а след това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с по 1 ч. л. бъзов мармалад и шипково брашно, с малко плодов сок и мед или сироп да стане гъсто и сладко като боза.

Важна добавка. Всички замразени зеленчуци и плодове са отлична храна за болните, като зеленчуците и плодовете преди употреба само се потопяват за една секунда в кипяща вода и веднага се изваждат, за да се запазят витамините им.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или а) топла отварка от 1 суп. л. ленено семе, по 1 ч. л. семе от анасон и конопено семе, предварително счукани на ситно - в 600 г вода на тих огън се вари 10 мин и като изстине, се прецежда; или пък б) домашна лимонада: във водна чаша се изсипва 1/2 ч. л. лимонтозу или пък 1 ч. л. лимонов сок и 1 ч. л. пудра захар, върху тях се налива чиста вода най-много до 2/3 от чашата, след това се разбърква добре, докато захарта и лимонтозуто се разтопят, и тогава в чашата се изсипва и 1/2 ч. л. сода бикарбонат, внимателно се разбърква и като престане да шуми, се изпива наведнъж или на няколко пъти.

Забележка. Количеството на течността не трябва да надминава средната мярка около 1 л дневно.

III. Два часа след ядене за засилване на сърцето болният да взема по 1 суп. л. от следната смес: 500 г течна гликоза или чист мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, три месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и 50 г кафе от фий или уров.

IV. Десет минути след сместа при високо съдържание на урея в кръвта без повръщане да изпива 1 чашка от 120-150 г отварка от изтравниче (цялата билка с корените) и магарешки трън (цвят) - по 50 г от всяка. От всяка смес 2 суп. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 мин; като изстине, се прецежда. В останалите случаи да изпива 1 чашка от 120-150 г отварка от боб (шушулки), жълта тинтява (корени), ангелика горска (корени), кора от бреза, мента пиперита (листа и цвят), исландски лишей и подбел (листа) - по 40 г, обикновена коприва (листа и цвят), троскот (корени) и орехови листа - по 50 г. От тази смес 2 пълни суп. л. с прибавка на 1 суп. л. ленено семе и 1 ч. л. конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда, засилва се със сока на 1 лимон и се подслажда с малко мед или захар.

V. Вечер преди лягане при високо съдържание на урея в кръвта без повръщане всяка вечер се прави топла клизма с 1 л содов разтвор (на 1 л топла преварена вода 2 суп. л. сода бикарбонат); клизмите в този случай се правят от високо. С нормализиране на съдържанието на уреята клизмите се спират. В останалите случаи 1-2 вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 суп. л. цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 мин и се прецежда). След това винаги при запек - клизма с 1/2 л от същия чай, последвана както при висока урея без повръщане, така и в останалите случаи от налагане на областта на бъбреците: една вечер - с торбичка, напълнена с топъл (35 градуса С) пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 5 суп. л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова суп. л. пресни млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица), и 1/2 изравнена ч. л. нишадър на прах (от аптеката). Торбичката от вътрешната страна леко се намазва с малко мед. Втората вечер бъбреците се налагат с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 12 сини сливи, киснали малко в топла вода да набъбнат и смачкани без костилките, и 1 ч. л. пудра захар. Ако лапата е влажна, поръсва се с 1 суп. л. царевично брашно за отнемане на излишната влага. Едновременно и в двата случая се прави коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 суп. л. се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 мин; като изстине, се прецежда), или пък се попарва един зелен лист от прясно зеле с вряща вода или мляко, за да омекне, увива се на руло, поизтисква се и се слага на корема, отгоре се слага вестник и вълнен пояс. На тила се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 2 суп. л. диви кестени, на ситно настъргани, или пък с корени от полски бъзак, счукани на каша. При главоболие всяка вечер на цялата глава се слага "шапка" от същия квасец, засилен с 10 суп. л. настъргани диви кестени или корени от полски бъзак, счукани на каша, отгоре се слага друга вълнена шапка и се държат до сутринта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея", последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания.

Освен това през целия ден в областта на бъбреците да се носи парче мушама от хаваджива, върху която се тропосва друго парче от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Мушамата се носи 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. Ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация топли лапи на кръста не се поставят.

Важни добавки. 1. При задържане на урината на болния да се дава да пие само отварка от лешникови кори (5 суп. л. кори в 1 л вода на тих огън се варят 20 мин и се прецежда).

2. Болният да се предпазва от всякакви видове дразнения, които действат вредно върху бъбреците и кръвното налягане.

3. Да избягва всякакви телесни и психични свръхнапрежения.