Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас е т.нар. алкохолна цироза след злоупотребата със спиртни напитки при недостатъчно хранене. Най-голяма роля обаче има прекараната инфекциозна жълтеница. Причина може да бъдат и различни стомашно-чревни смущения, чревни инфекции и др.

Признаци. Засяга по-често мъже на възраст 40-60 г. Обикновено началните признаци са липса на апетит, горчив вкус в устата, запек, който се редува с диария, понякога болки в дясната страна под ребрата. Болният се оплаква от главоболие, обща слабост, лесна умора, сърбеж по кожата. Често може да има и жълтеница, тежест и подуване на корема.

В по-късния стадий в корема се събира течност до няколко литра. От носа и стомаха започват кръвотечения, появяват се и хемороиди. Заболяването може да протече няколко месеца, а понякога с години.

При своевременно лечение и спазване на строг диетичен режим настъпва значително подобрение. При изразено бързо развитие за различно време свършва фатално.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използва следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с. л. сироп от алое арборесценс. От него се вземат 15-20 зелени листа - общо около 200 г, махат им се бодлите и се смилат на каша. Към тях се прибавят по 50 г корени от полски бъзак, ранилист и цикория (нарязани на ситно) и по 1 л чисто домашно червено вино и чист мед. Сместа се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисва.

II. 10 минути след сиропа да се изпиват 100 г отварка от 7 ореха, счукани на каша и вързани в марличка, с прибавка по 3 с.л. корени от коприва и от магарешки трън и овес (зърна) се варят в 2,5 л вода 20 мин. След това се добавят 5 с.л. от следната смес: бял пелин (листа), бял равнец, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, кървав здравец (корени), мента пиперита) невен, пача трева, синя тинтява, червен кантарион, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, с 3 лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките. Вари се още 15 мин и веднага се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с глюкоза. Държи се на студено да не вкисне.

Диета. Храната трябва да бъде богата на витамини и белтъчини с достатъчно въглехидрати, като се ограничат мазнините. Препоръчват се прясно нетлъсто месо, черен дроб, повече кашкавал, сирене, извара, а и много плодове - грозде, ягоди, череши, кайсии, пъпеши. Дават се картофи и моркови, компоти, мляко. Люто, алкохол и тютюн - не! На първа закуска болният да изпива по 200 г сок от кайсии, в който от вечер се слага 30 г прясна мая за козунаци - кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и засилва с по 1 ч.л. суха бирена мая, копривено брашно и шипково брашно. Един час след това може да има втора закуска с мляко, сирене или кашкавал. Преди обяд и вечеря като предястие да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз и черна ряпа по равни части и по малко от другите любими салати с лимон и чист зехтин по вкус. Може да изяжда и по 100-200 г младо месо от агне, теле или пиле, варено или печено, но не и пържено. Да не употребява горчица и черен пипер. По време на яденето да глътне и 1 детско хининче, обвито с чист восък. Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 с.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб, винаги добре сдъвкани. Сини сливи и патладжани да не яде. За десерт след закуска, обяд и вечера да взема по 1/2 смокиня с 1 парче лимон, приготвени така: 24 смокини се разрязват на по 2 части всяка и 6 месести лимона на по 8 парчета всеки, прибавят им се 1/2 ч.л. стипца и 1 с. л. равен (от аптеката) и всичко се залива с винен оцет - да ги покрие с 1/2 см; кисне два дни.

Вместо вода болният да пие отварка от босилек, маточина, мащерка и чубрица - по 1 с. л. с прибавка на 1/2 кора от портокал в 600 г вода ври 10 мин. Пие се подсладено с гликоза и с лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 с. л. смес от 500 г чист мед и по 250 г лимонов сок и чист зехтин.

IV. 10 минути след тази смес да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при нужда - топла (37рС)клизма с 500 г вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена през вечер с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3 китки магданоз (попарени, изстискани и нарязани ситно), 9 с.л. млади и пресни корени от полски бъзак (счукани на каша) и малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), и през вечер с гореща лапа от 300 г ориз с прибавка на 45 сини сливи, смачкани без костилките, 3 с.л. ленено брашно, предварително леко запечено - в 900 г вода се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя "шапка" от същото хасе, напълнена с квасец от типов хляб, засилен с 1 ч.л. настърган хрян, и отгоре - друга шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Хладка фрикция на подмишниците и корема със сухо изтриване. Един-два часа след закуската се налага целият корем с топла лапа от праз лук (бялата му част, но ситно нарязани) с прибавка на 3 китки магданоз, също нарязани на ситно, 30 сини сливи, смачкани без костилките, и 150 г мляко - вари се да стане гъста лапа като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс и се държи 8 часа.

Важни добавки. 1. Добре е втората закуска да се засилва и с 1 с. л. прах от липов кюмюр - креда.

2. При сърбеж - разтривка с отварка от 5 с.л. листа от смрадлика: в 1 л вода се варят 10 мин, като изстине, се прецежда и се засилва с по 2 с.л. оцет и сол.

3. През всичкото време да не се губи веселото настроение за постигане на по-скорошно оздравяване.

4. През лятото да се направят 20-30 топли бани (37р С за 10-20 мин) с отварка от полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата), орехови листа, здравец и бял равнец.

5. Ако се появи вода в корема, това лечение да се спре временно и болният да се лекува по плана за асцит (вода в корема), а след като я ликвира, да се върне на първия план.

Самовнушение. С общата формула "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става".

Усложение. Възпаление на коремната ципа, туберкулоза и тежка жълтеница.