Запушване на мозъчните кръвоносни съдове може да стане от образуваните в тях тромби (кръвни съсиреци) при мозъчна атеросклероза или други възпалителни заболявания на мозъчните артерии.

При мозъчна емболия кръвоносните съдове се запушват най-често от кръвни съсиреци, идващи от сърцето при болни от сърдечен порок или от други органи при съответно заболяване, например от матката, от краката при тромбофлебити и др.

Мозъчната емболия настъпва внезапно - развива се частична или пълна парализа, смутен говор, понякога гърчове, загуба на съзнанието. При по-тежки случаи болният може да умре за няколко часа или няколко дни. При леки случаи признаците на болестта често след 2-3 дни могат да покажат обратно развитие, докато при тежките случаи за това понякога е потребно много време.

За правилното разпознаване на емболията трябва да се ръководим от следните отличителни признаци: тя се явява обикновено у тези, които страдат от сърдечни болести - по-млади хора на възраст от 25 до 40 години. Предвестници на болестта като повръщане, конвулсии и т. н., обикновено липсват. След пристъпа болният често е лишен от говор и едната или двете му ръце са парализирани.

Първа помощ. До оказването на бърза лекарска помощ болният трябва да бъде оставен в пълен покой на легло. Пренасянето е забранено.Веднага и добре се разтриват краката с ръце или със сух вълнен плат и след това на стъпалата и отстрани на краката се поставят шишета, напълнени с топла вода и обвити във влажни кърпи.

Лечение. Провежда се но спешност от специалист. След преминаване на острата фаза народната медицина прилага следното лечение:

А. При мозъчна емболия

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене за усилване на сърцето на болния се дава по 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед с листа от индрише, лимони и пр.

II. Десет мин след сместа се изпива 75-100 г отвара от 12-те билки: агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа и френско грозде (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. лъжичка червени хвойнови зърна се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда.

Диета. Първите дни на болния се дават само течности. След това се препоръчва суровоядство или пък вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет на вкус. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, или пък по 1 чинийка салата от суров кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части, с малко домати и друга любима салата с чист зехтин и чист винен оцет по вкус. А след ядене - по 1-2 ч. л. бъзов мармалад с по 1 ядка от сладък бадем. След това се изпиват 2-3 ч. л. пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар.

Вместо вода се пие отварка от слез и лайка - 2 с. л. слез (листа и цвят) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 мин, след това се прибавят и 2 с. л. лайка (цвят). Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: валерианова тинктураа- 20 г, тинктура от глог - 20 г, розова водаа- 15 г, вода от горчиви бадемиа- 15 г, камфор на праха1 г, 10 ментови капки.

IV. Десет мин след капките да изпива 75 г отварка от исландски лишей 80 г, бял глог - плод и цвят - по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, мента пиперита, мащерка и чубрица - по 40 г. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 мин; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, задължително се прави клизма с 1/2-1 л топла вода. След около две седмици (при условие, че болният може да се обръща) след клизмата се прави внимателно редуваща баня на краката до под коленете (42 С за 30 сек, 22 С за 3 сек - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката вода. Следва сухо изтриване на краката и разтривка на гръбнака във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, а след него и на парализираните крайници. Още по-добре е разтривката да се прави със следната настойка: комунига, лавандула, риган и синапово семе, счукано на прах: по 30 г от всяка се заливат в подходящ буркан с 1 л оцет; кисне захлупено и на светло място 7 дни. След разтривката се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени във вода и оцет наполовина, отгоре вестник и вълнен пояс, а на главата - цяла "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен или с 10 с. л. диви кестени, настъргани с корите. Шапката може да е напълнена или пък със смес от 9 с. л. суров кромид лук, ситно настърган и засилен с 3 с. л. готварска сол. Отгоре се слага друга шапка според сезона, а на стъпалата - грейка. Държат се цяла нощ.

Ако парализираните крайници не се поддават на разтривки, тогава всяка вечер на гръбнака да се поставя торбичка от хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 6 с. л. диви кестени, настъргани с корите, и 6 с. л. листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На главата се слага "шапка", напълнена или със сурови картофи, настъргани с люспите на ренде и полети с 1 чашка мляко - киснат в него 20-30 мин и след това се изстискват добре; или пък със селски хлебен квасец. На сърцето (отпред и отзад) се поставя мушама от хаваджива (25 х 20 см) с тропосани върху й подходящи парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Държи се до вечерта. Мушамата се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна След това се сменя.

Щом болният дойде в съзнание и започне да мисли и говори, да прилага и самовнушението с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея", последвано от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация редуваща баня на краката не се прави.

Ако болният е в тежко състояние и не може да се обръща на леглото, вечер да не му се прави редуваща баня на краката, нито пък на гръбнака да му се слага каквато и да е лапа. Болният да отбягва всякакви друсания.

Б. При тромбоза на мозъка.

Същото лечение, както при емболия, със следните добавки: 1. През вечер да се слага на главата на болния "шапка" от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко хладка вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките), поръсени с 1 с. л. царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. 2. Ако е засегнато окото, всяка вечер се налага с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара, която се държи цяла нощ. 3. Полезни са и масажите на раменете, които се правят сутрин и вечер преди ядене по 3-5 мин. 4. Лапите на главата да са приятно топли, но на краката да не се слагат топли шишета. 5. По указание на лекаря на болния може да се дават и витамини - В1, В6 и С.