Заболяването се среща по-често в младата възраст.

Признаци. Подуване на засегнатото място на костта, което расте сравнително бързо, болка, понякога температура, тежко общо състояние.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 суп. лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. "Рак на стомаха").

II. 10 мин след сиропа да изпива една чаша отварка от волски език и пр. (вж. "Рак на стомаха")

Диета. Същата, както при "Левкемия". При температура на обяд и вечеря заедно с другата храна болният да взема по един хинин.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие отварка от агримония, еньовче, невен, пача трева, хмел /шишарки/, слез и цариче - по 50 г от всяка. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 грама вряща вода и после се вари още 10 мин.

III. Два часа след ядене да взема 1 суп лъжица настойка от пресни, сурови яйца с лимонов сок, небет шекер и коняк.

IV. 10 мин след настойката да изпива една чашка отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (листа и цвят), коприва (цялата билка с корена), полски хвощ (листа и цвят) и червен кантарион - по 50 г от всяка, градински чай и метличина (цвят) по 25 г. От тази смес 4 суп. лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода, после се вари на тих огън 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Една-две вечери поред се прави клизма с 500 г топла вода, а след това при запек, даже еднодневен, без клизма болният да не ляга. Следва 20-30 минути парен компрес на засегнатото място с торбичка от тензух напълнена или с топъл (36 С) полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), или пък с топъл солен пясък (1 кг пресят речен пясък, разбъркан с 250 г готварска сол).

След това болното място се налага пръвата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа (36 С) от печен кромид лук (обелен, нарязан, изстискан), засилен с 1-2 чаени лъжички боров катран и 15-20 сини сливи, смачкани без костилките. Накрая лапата се поръсва с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага. Или пък се налага с топла лапа от праз лук /бялата му част/, сварен с 15-20 сини сливи (смачкани без костилките), 1 ч. лъжичка ленено семе и 100 г мляко - вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и накрая се засилва с боров катран, както лапата от печен кромид лук. При силни болки налагането става с топла прясна несолена извара, поръсена с лъжичка захар.

Втората вечер болното място се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица), с прибавка на 10-20 сини сливи (смачкани без костилките) и половин чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лавандула и листа от полски бъзак (по 2 суп. лъжици от двете се варят в 1 л вода 10 мин и като изстине, се прецежда), а на малкия мозък (тила) - торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите (или с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, счукани на каша).

При главоболие се поставя "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени или пък с корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавки. 1. При образувал се абсцес близо до тумора всяка вечер да се налага с една от изброените лапи:

а) или с топла лапа от счукана на каша копирва (члиста, стъбла и корен) и разбъркани с 1-2 белтъка от пресни яйца, 3 суп. лъжици пресен селски хлебен квас и 1 суп. лъжица захар.

б) или с топла лапа от земни ябълки (грудки), сварени с малко мляко, смачкани на пюре и преди поставянето поръсени с 1 супена лъжица захар.

в) или с топла лапа от 1 чаша ориз, сварен с 3 чаши мляко (да стане гъста млечна каша), засилена с 15-30 сини сливи, смачкани без костилките. Предпочетената лапа се държи цяла нощ.

2. Ако болният има и други болезнени места по костите, да ги налага със същата лапа, с която се налага туморът.

3. Ако има схванати сухожилия, да ги налага с топла лапа от кромид лук, сварен с гас (хубаво изтискан, за да не дава мехуни) и поръсен с 1 ч. лъжичка захар.

4. Ако мускулът на болното място се подуе, да се слагат компреси от 4 ката, натопени в гореща боза, направена от царевично брашно (1 кг царевично брашно се попарва с 1 л вряща вода, за да стане рядка каша). Тези компреси се държат 1-2 часа и след тях се слагат топли лапи от прясно зеле или праз лук, ситно нарязани и сварени с по 15-20 сини сливи и 100 г прясно мляко. Преди постявенето на лапата се поръсва с 1-2 ч. лъжички захар.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време напълно ще оздравея". След това да се повтори казаното за вечерта, като вместо една от лапите на болното място се постави торбичка, напълнена с топла лапа от картофи, сварени на пара и смачкани с люспите на пюре, засилена с 15-20 сини сливи и 1 суп. лъжица захар. Едновременно се поставя коремен компрес - лапата се държи 7 часа, а коремният компрес 3 часа.

През деня, когато болното място не е наложено с лапи и компреси да се постави мушама от хаваджива.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се прави баня за чистота, като на болното място се залепва кърпа, намазана с малко от следната смес: 90г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах.

При менструация горещи приложения на краката не се правят.

VII. Лятно време от 10 до 12 часа на болното място да се прави слънчева баня със зелени листа от репеи, слънчоглед или тиква. След банята се облича мокра риза, натопена в хладка слънчева вода или още по-добре в хладка отварка от листата на полски бъзак (една двойна шепа листа от бъзак в 2 л вода врят 10 минути и като изстине, се прецежда). Лежи се в нея 2 часа. Може да се направи и цяла топла (37-38 С) баня с отварка от полски бъзак (цялата билка с корена) (вж. "Рак на стомаха")

Важни добавки. 1. При силно опъната кожа на подутото място 2-3 пъти през деня да се слага или кърпа, намазана с малко стопена овча или козя лой, или пък да се налага с топла лапа от живениче (цялата билка с корена), сварено с малко мляко. Преди поставянето лапата се поръсва с малко захар.

2. Ако се открие гнойна рана, да се промива с отварка от жълт кантарион (2 суп. лъжици листа и цвят се запарват с 500 гр вряща вода, вари се на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда) и след това да се превързва с мехлем за дълбоки гнойни рани. Той се приготвя от 50 г заешка мас, 5 грама пчелен восък и 5 г медицинска дъвка на зърна. Заешката мас и восъкът се стопяват в чист съд върху огъня, прибавя се и дъвката, счукана на прах и всичко се бърка, докато се махне пяната, без да завира.