Доброкачествените тумори в стомаха не са много чести, но тяхното своевременно разпознаване от лекар е много важно, за да се разграничат от стомашния рак.

Признаци. Тежест в корема, липса на апетит, гадене и повръщане, отпадналост, анемия и др.

Лечение. Да се търси своевременна лекарска помощ за поставяне на точна диагноза и определяне на най-правилното лечение. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин. преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от алое арборесценс (трионче). От него се откъсват 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят 50 г корени от ситно нарязан ранилист и по 600 г чист пчелен мед и натурално червено вино. Всичко се вари във водна баня 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. 10 мин. след настойката да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, листа от горска ягода, обикновена коприва (листа и цвят), невен (листа и цвят), пипериче, синя тинтява, трицветна теменуга, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, варят се под капак 10 мин и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече печени плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), или пък обща храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не!

Ако болният има възможност, 7-10 дни поред да се храни с рохки яйца от костенурка. Ако е изтощен, по-често да употребява каша от овесени ядки с мед и сок от моркови и лимон. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук, магданоз и червено цвекло по равни част - с винен оцет и чист зехтин по вкус. Може да изяжда и по 100 г прясно агнешко, телешко, птиче или прясна риба. Безмесна вечеря: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и заедно с тях да изпива 1 супена лъжица пресен селски хлебен квасец, забъркан с 2-3 супени лъжици хладка вода.

Ако има газове, киселини и оригвания, след мармалада да взема по 1 чаена лъжичка пудра захар, кафе от фий, прах от изгорен до черно картоф и 20 г рафинирана сяра, разтворени в 1 ракиена чашка чай от лайка или вода.

III. Два часа след ядене за премахване на болките в корема да взема по 1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 250 г прясно краве масло, 250 г чист пчелен мед и 25 г бяла дъвка (сакъз), счукана на брашно. Всичко се разбърква и преди всяко взимане.

IV. 10 мин след сместа да се изпива пак 1 чашка от 75-100 г отварка от невен и пипериче - по 40 г, глухарче и лайка - по 30 г, широколистен живовляк (листа), бял равнец, жълт кантарион, слезен и троскот - по 20 г, градински чай и пачина - по 10 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. 10 мин преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500-1000 г вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от печен кромид лук (обелен, нарязан, полуизстискан и леко поръсен с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата).

Налагането може да се замени с лапа от ситно нарязано прясно зеле (или бялата част на праз лук) с прибавка на 30 сини сливи без костилките, 1-2 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко. Сместа се вари докато стане гъста като лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя и "шапка" на главата от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При тежко главоболие - "шапка" от тънко хасе, ушита така, че да покрива изцяло слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак (нарязани и счукани на каша) Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея" (Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти.) Следва фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, а след обличането и от 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. През целия ден болният да носи върху тумора парче американ, леко намазан със смес от 60 г прясна несолена свинска мас и 20 г камфор на прах. Отгоре се слага фланелен пояс.

При силни болки вместо мушамите по-добре е да се постави върху тумора студена лапа от прясно зеле или лапа от праз лук със сини сливи (вж. по-горе) и да се държи 6-8 часа.

Преди обяд, ако е лятно време, добре е да се направи на корема слънчева баня със зелени листа за 1 час, последвана от компрес на корема, натопен в топло мляко, сварено с житни трици (На 1 л мляко 4 супени лъжици трици се варят 10 минути.) Зържи се 4-6 часа.

Неделя, ако няма болки, се прави почивка от всичко с изключение на билките и диетата.