Признаци. Среща се повече у по-младите хора. Появява се затруднено и болезнено гълтане.

Лечение. Задължително се провежда от лекар и най-често е оперативно. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взима по 1 суп. лъжица настойка от 1 л чист зехтин, в който се слагат по 2 суп. лъжици бял равнец (цвят), жълт и червен кантарион (цвят), наситнени корени от обикновена коприва, ранилист (листа и цвят) и цариче. Сместа се вари на водна баня 1 час, кисне 24 часа и се прецежда.

II. 10 мин. след настойката да изпива 1 винена чаша от 75 г отварка от лайка (цвят(, обикновена коприва (листа), маточина (листа) и керевиз (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 10 мин и се прецежда.

Диета. При стеснен хранопровод най-добре е болният да изпива дневно по 1-2 л мляко или пък да яде само печен кромид лук без хляб. Много са полезни и соковете от портокали и от моркови с мед.

При нестеснен хранопровод се препоръчва лека вегетарианска храна, млечно-растителна, слабосолена и добре сдъвкана. Люто, алкохол и тютюн - не!

На обяд болният може да изяжда и по 100 г прясно агнешко, телешко, птица, или прясна риба, печено или сварено, но не и пържено. Безмесна вечеря: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко леко препечен хляб. След закуска, обяд и вечеря като десерт да взема по 1 суп. лъжица от следния крем за усилване: 100 г прясно краве масло, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца и по 1 суп. лъжица бадемово и жълъдово кафе.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе, листа от смрадлика и листа от смокиня. По 1 суп. лъжица от трите в 1 л вода се варят 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица настойка (вж. точка I)

IV. Двадесет минути след нея да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание може да се пие подсладена с мед или захар.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на хранопровода с торбичка от тънко хасе, напълнена две вечери подред с топла лапа от 150 г ориз, 1 суп. лъжица ленено семе и 20 сини сливи без костилките. Сместта се вари в 500 г вода, докато стане на тесто. Отгоре се поставят фланелка и бинт. Следващите две вечери поред се налага с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизтискна и засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слагат фланелено парче и бинт. Едновременно се поставя компрес на корема от зелен лист от прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и отгоре пак вълнен пояс, а на главата "шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Най-отгоре се слага вълнена шапка за през нощта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода в областта на хранопровода (отпред на гърдите), подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в областта на хранопровода се носи мушама (25х15 см) с тропосано отгоре й парче от тънък найлон, добре набоцкан, за да диша кожата, или пък една от описаните по-горе лапи за вечерта и се държат най-малко 8 часа.

Важни добавки. 1. Лапите могат да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до казаната температура.

2. При стеснен хранопровод отгоре му през целия ден да се държи торбичка с топла лапа от печен кромид лук, засилен само с 2-3 супени лъжици пудра захар и малко царевично брашно.

3. При много газове добре е след ядене болният да взема и по 1 чаена лъжичка мед, разбъркан с 1 чаена лъжичка липови въглища.