Причини. Развива се след сух, воден, гноен и кървав плеврит. Най-големи сраствания се образуват след прекарване на туберкулозен плеврит. Причина могат да бъдат още белодробният рак, белодробните нагноявания, бронхопневмония и др. Срастванията деформират гръдния кош и затрудняват дишането и кръвообращението. Като последствие може да се развие сърдечна недостатъчност.

Лечение. То трябва да бъде насочено предимно към намаляване възможностите за развитие на изразена дихателна недостатъчност. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене се вземат 1-2 хапчета (големи колкото царевични зърна), приготвени така: 50 г чист боров катран, предварително измит в 9 води, за да пожълтее, се бърка бавно с 2 г рафинирана сяра на прах и кафе от бял фий, колкото поеме, за да стане гъсто като тесто. Оформят се топчетата, овалват се в царевично брашно, за да не се слепят помежду си, и се нареждат в кутийка. Употреба: първия ден сутрин, обед и вечер преди ядене се взема по 1 топче, всичко 3 топчета; втория ден по желание могат да се вземат три пъти по 2 топчета, всичко 6 топчета на ден и така продължава до края на лечението.

II. Заедно с катранените хапчета се изпиват и 75 г отварка от агримония, борови връхчета, волски език, градински чай, живовляк (тесен), подбел, сладък корен и цариче - по 50 г от всяка. От общата смес се вземат 2 с. л., запарват се с 0,5 л вряща вода и след това се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда.

Диета и вместо вода - вж. "Сух плеврит".

III. 2 ч след ядене се изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей - 40 г, полски хвощ - 50 г, бударица - 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 с. л. в 0,5 л вода се варят 10 мин; като изстине, се прецежда.

IV. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 мин и се прецежда). Винаги при запек - клизма с 0,5 л от същия чай. След това върху гръдния кош се залепва домашна мушама, приготвена от 1/2 ч. л. бяла дъвка и 1/2 ч. л. бял тамян, счукани на ситно, 1/2 ч. л. пудра захар, 1 белтък от прясно яйце, 50 г спирт за горене и 5-6 с. л. бяло брашно. Всички изброени продукти без брашното се разбъркват хубаво да стане рядка каша, а след това лъжичка по лъжичка се добавя брашното и непрекъснато се бърка да стане гъста като мехлем смес. Размазва се върху едно парче плат (пран американ) с размери според големината на болното място и се залепва, като отгоре му се поставя по-жилава хартия и се превързва с широк бинт. Така бинтовано стои поне 2-3 дни. След това се сваля, почива се един-два дни и ако няма пъпки по кожата, залепва се нова мушама. При наличност на пъпки вечер върху тях се поставят млечни компреси от 2 бархетни парчета, натопени в топло сурово мляко, отгоре вестник и вълнен пояс. Ако няма пъпки, добре е през деня на същото място да се носи мушама от хаваджива.

След 3 до 5 такива налагания с лапи, ако е необходимо, се прилагат и парна баня с чай от лайка (5-10 мин), редуваща баня на краката до под коленете (42 С за 30 секунди, 22 С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от трина (3 с. л. трина се запарват с 0,5 л вряща вода и се варят още 5 мин; като изстине, се прецежда). Върху засегнатото място се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 ч и засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова с. л. пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица), с прибавка и на 10-20 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките и накрая поръсени с 1 изравнена ч. л. нишадър на прах. Едновременно се поставя на тила торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 2 с. л. диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъз). Държат се цяла нощ. Прави се и фрикция на сърцето с хладка вода.

Добавка. При тежко главоболие на цялата глава да се слага "шапка" от тензух, напълнена със същия квас, засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъзак).

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение. Следват фрикция на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Върху засегнатата страна се залепва мушама от хаваджива. След обличането непременно да се направи и следното гимнастическо упражнение: навежда се тялото на една страна с повдигане на противоположната ръка. Прави се до лека умора. След тази гимнастика се правят и 20-30 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

VI. Лятно време преди обед от 10 до 12 ч се правят слънчево-пясъчни бани на плажа или в двора, като тялото се зарива в горещия пясък. На сърцето се поставя компрес от 4 парчета, натопени в студена вода, а главата се предпазва от слънчасване със зелени листа или пък с бяла кърпа. Продължителността е 25-50 минути. Или цялото тяло се полива с хладка слънчева вода, а след това бързо се изтрива и се облича.

През другите сезони добре е да се направят 15 цели топли бани (37 С за 15-20 мин) със сода бикарбонат, като на една вана се слагат 60-80 г сода бикарбонат. Правят се 2-3 пъти седмично, последвани от сухо увиване за по-бързо изпотяване. Лежи се в него 1 час. След препотяването - фрикция на цялото тяло, направена на части с хладка вода.

Неделя - пълна почивка от всичко. Носи се само мушамата от хаваджива или пък "жилетка" от разтегателна хартия.

Оздравелият най-малко една година да се пази от простуда и особено от грип.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).