Причини. Най-честата причина за водния плеврит е туберкулозата - плевритът е начална проява на тази болест. Рядко причината може да бъде друга - ревматизъм, сифилис и др.

Признаци. Обикновено след простуда настъпва отпадналост, загуба на апетит, бодежи в гърдите със суха кашлица. Температурата се повишава. Постепенно дишането се затруднява, явява се задух, който се усилва с увеличаването на количеството на течността.

При неправилно и ненавременно лечение могат да се образуват сраствания, които пречат на дишането. Освен това туберкулозният процес може да се разпространи върху обвивката на сърцето или на червата.

Лечението се провежда в специализирано болнично заведение. Народната медицина прилага следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се взема по 1 стафида с поставено в нея 1 зърно (колкото лещено) алое (на деца не се дава).

II. 10 мин след това да изпива 1 винена чашка от 50-75 г отварка от троскот (корени) и черупки от орех: 1 средно голяма тенджера се напълва до половина с черупки, а останалата половина с троскот и се залива с вода да ври на тих огън 30 мин, оставя се да изстине и се прецежда. Получената отварка се претегля и на всеки литър се прибавя по 1 г нишадър (набавя се от аптеката). Или 1 чашка от 50-75 г отварка от богородичен косъм: 2 с. л. листа и цвят се запарват с 0,5 л вряла вода и на тих огън се варят още 5 мин; като изстине, се прецежда.

Забележка. Отварките се пият подсладени с чист пчелен мед, предварително врял във водна баня 10 мин.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз по равни части, с малко винен оцет и зехтин по вкус. След ядене да изяжда 1 ч. л. бъзов или шипков мармалад, разбъркан с 1/2 ч. л. прах от яйчени черупки, а след това да изпива 2-3 ч. л. пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 ч и засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар - да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или отварка от див лешник (кора) - 5 с. л. от кората му в 1 л вода се варят 20 мин на тих огън, като изстине, се прецежда, или пък отварка от троскот (корени) и полски хвощ по 1 с. л., червени хвойни - 25 зърна, и шипки - 30 зърна - в 600 г хладка вода врят 20 мин и веднага се прецеждат.

III. 2 ч след ядене за засилване на сърцето да взема 1 с. л. (за деца по 1 ч. л.) смес от 200 г лимонов сок, 200 г чист зехтин, 12 г тинктура от глогов цвят, 12 г тинктура от валериана (чиста), 1 г камфор на прах (разтворен отделно с няколко капки ракия) и 10 г олио от мента.

При висока температура да взема по 1 прах от 2 г смес от индийско орехче, стрито на прах, нишадър на прах и винена киселина (лимонтузу) - по равни части (на деца се дава по 0,5 г).

IV. 10 мин след тази смес да изпива 1 чашка от 50-75 г (за деца наполовина) отварка от: ечемик 6 с. л., коса от царевица, черешови дръжки и троскот (цялата билка с корена) - по 2 с. л.; в 2 л вода се вари 20 мин и веднага се прецежда.

V. Преди лягане две-три вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 30 мини се прецежда). След това при запек - клизма с 1/2 л от същия чай. Вместо клизмите може 2-3 пъти в седмицата да се прибягва, и то сутрин, до английска сол - тя има свойство не само да изчиства червата, но и да обезводнява организма от излишната вода в него. След това лечението може да се проведе успешно по следните два начина:

Първи начин. Засегнатата гръдна половина (на дължина от лъжичката до гръбнака и на ширина от долната страна на гръдния кош до под цицката) се измива с камфоров спирт и като изсъхне, се залепва т.нар. мушама за воден плеврит. За приготовлението й се вземат 3 г камфор на прах, 3 г алое, 15 г домашен сапун, настърган на ренде, 1/3 част от цяло яйце (белтък и жълтък), 15 г чист зехтин, 15 г ракия. От всички продукти се прави средно гъста смес с прибавка и на 1 с. л. бяло брашно. Тази смес се намазва на слой, дебел около 1 милиметър (не повече, за да се залепи добре), върху жилава бакалска хартия, отговаряща на големината на болното място, като предварително е надупчена с игла, за да диша по-свободно кожата. Мушамата се държи 24 ч, сваля се, почива се 2-3 ч и болното място отново се изтрива с камфоров спирт, след което се залепва втора мушама, която стои пак 24 ч, сваля се, изтрива се болното място с камфоров спирт и по същия начин се залепва трета мушама. Обикновено няма нужда от поставяне на четвърта или пета мушама. От поставянето на тази мушама се получава силно изпотяване, което е добре за лечението.

Втори начин. Прави се или опушване с ориз на гръдния кош, или пък парни компреси на гръдния кош откъм болната страна отпред и отзад с торбички, ушити на тегели, широки от по 2 см, напълнени с търпимо гореща сол, с продължителност около 20-30 мин, последвани след препотяването и в двата случая от налагане на болната страна от гръбнака до гръдната кост с торбичка, напълнена с топъл пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 ч и засилен с 1/2 ч. л. нишадър на прах) и леко намазана откъм страната на тялото с малко мед. Едновременно се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от овесена слама и трина (5 с. л. овесена слама в 1 л вода врят 10 мин и след това в същата отварка се слагат още 5 с. л. трина и врят още 5 мин; като изстине, се прецежда). На главата се слага цяла "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова с. л. пресни млади корени от полски бъзак, счукани на ситно, а отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години да си правят самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи, а след обличането - и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

През деня на болната страна да се държи торбичка, ушита на хоризонтални тегели, широки по 1 см, напълнени с приятно гореща сол.

Неделя, ако няма кризи, почивка от всичко. Пият се само билките, спазва се диета и се носи торбичка с приятно гореща сол (на болното място). Ако има кризи, лечението продължава.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч добре е болният да прави слънчева баня на гръдния кош със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 1-2 ч, като предпазва главата си от слънцето. Или пък слънчево-пясъчна баня (зарит до шията с горещ пясък) с глава, покрита с чадър или зелени листа, за да не слънчаса, а на сърцето - студен компрес от четири парчета. Следва изтриване на тялото до сухо и след това поливане с хладка слънчева вода. Гръдният кош (отпред и отзад) се налага със зелени листа от полски бъзак, намазани с мед и поръсени с нишадър - държат се 8 ч.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).