Заразяването с кучешка тения става чрез кучета и замърсената от тях храна. Последното членче на тенията е пълно с яйца, които попадат лесно по козината на кучето, и човек лесно може да се зарази с тях, особено когато милва кучето и го държи близо до себе си. Попаднали в червата на човека, яйцата се развиват в зародиши, които чрез кръвта се отнасят в различни органи на тялото, най-често в черния и белия дроб. Там се образуват една или повече кисти, които с течение на времето нарастват понякога колкото човешка глава.

Заболелите от белодробен ехинокок в началото (около 2 години) нямат оплаквания. По-късно се явяват суха кашлица, болки или бодежи в гърдите, задух, а нерядко и кръвохрачене. Температурата е нормална. Характерно е, че общото състояние на болния се запазва. Боледуването може да продължи с години. Понякога настъпват тежки усложнения. Разпознаването е с рентген.

Болестта е сериозна. Рядко съдържанието на ехинококовия мехур може да бъде изхвърлено чрез храчките и тогава настъпва самоизлекуване.

За предпазване от ехинокок на белия дроб трябва да се избягва контактът с улични кучета. Особено опасно е да се целуват кучетата и да се пипат, а след това да не се измиват ръцете. Заразяването става и когато се дава на кучетата да ядат или ближат приборите за ядене (чинии, вилици, тенджери). Кучетата трябва да се хранят в специални съдове, които да не се употребяват за други цели. Заразяването става и когато кучетата ближат ръцете, краката, лицето, дрехите. При измиването на зеленчуци и плодове водата трябва да е чиста - изворна, чешмяна или преварена, наситена със сол (1 с. л. сол на 1 л вода).

Лечение. Лечението е оперативно. Народната медицина използва следното лечение.

I. Сутрин 30 мин преди ядене да се взема по 1 с. л. от следната смес: 500 г чиста сливова ракия, 500 г чист зехтин, 1 зърно камфор (колкото царевично) и такова зърно кристален нишадър (от аптеката), 5-10 бучки захар. Последните три съставки се стриват на прах и се смесват заедно с ракията и зехтина, след което сместа се разбива дотолкова, че да стане бяла като мляко. Сместа може да се повтори.

II. 20 мин след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пелин (листа) 90 г, лайка (цвят) 30 г, ягода (листа) 20 г и мъжка папрат (листа) 10 г. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври още 10 мин, като изстине, отварката се прецежда.

III. 10 мин след тази отварка при суха кашлица болният може да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от ленено семе 1 пълна с. л., бяла ружа (алтея - корени и цвят) по 1 с. л. от двете, анасон (семе), драка (плод) и сладко коренче - по 1 ч. л. от трите и прясно смлян синап 1/2 ч. л. - в 1 л вода с прибавка и на 2 с. л. чист пчелен мед на тих огън се вари 10 мин и веднага се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Да се дава предпочитание на плодовете, особено ако има портокали. Освен това препоръчва се на по-възрастните преди обяд и вечеря да изпиват и по 1 ракиена чашка чиста сливова или плодова ракия и след това като предястие да изяждат по 1 чинийка салата от 1 до 3 необелени солени хамсии с прибавка на счукан чесън и винен оцет по равни части на вкус.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любима салата с малко винен оцет и чист зехтин по вкус, може да се изяжда и по 100-150 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба - речна или океанска. Безмесна вечеря: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене да се взема 1 ч. л. бъзов мармалад с 1/2 изравн ена ч. л. прах от яйчени черупки и след това 3 ч. л. пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 ч и засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко плодов сок или вода; поставя се захар по вкус да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие мляко, сварено с чесън (на 0,5 л мляко се слага 1 глава необелен чесън и след като се свари в млякото, се прецежда чрез изстискване), или пък мляко, сварено и разбъркано след това с 50-100 г каша от сурови, обелени и счукани на ситно семки от тиква и заедно прецедени през кърпа.

IV. 2 ч след ядене при суха кашлица добре е да изпива 1 чашка отварка от ленено семе и пр. (вж. точка III), а при липса на кашлица да изпива 1 чашка отварка от пелин и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при нужда се прави клизма с 0,5 л чай от лайка - 2 с. л. цвят от лайка се запарват е 0,5 л вряща вода, кисне захлупено 20 мин и се прецежда. След това една вечер се правят парни компреси върху засегнатия бял дроб, и то отпред и отзад на гръдния кош, с 2 торбички, напълнени с търпимо гореща сол, отгоре се слагат мушама и вълнен пояс (с продължителност от 30 до 60 минути), последвани от поставяне върху целия гръден кош на "жилетка", ушита от тънко хасе на 4 джоба (от ключицата надолу), напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 ч и засилен върху засегнатата страна (отпред и отзад) с по 20-30 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица), и 20-40 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките, с прибавка и на 1 ч. л. счукан чесън. На здравата страна - само чист хлебен квасец с дебелина около 1/2 см. Едновременно се поставят коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (5 с. л. се запарват с 0,5 л вряща вода и се варят още 5 мин, като изстине, се прецежда), а на тила торбичка със същия хлебен квас, засилен с 1-2 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъзак) - държат се цяла нощ.

Втората вечер се прави парна баня на главата и гърдите с чай от лайка с продължителност 7-10 мин или пък парен компрес на засегнатата страна на гърдите с търпимо гореща морска сол, както бе казано вече, последван след препотяването от налагане на целия гръден кош с "жилетка", напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен, както бе казано по-горе - държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Забележка. За деца засилването на лапите с кестени, бъзак и сини сливи трябва да става според възрастта на детето - 1/2 и даже 1/4 от даденото за възрастни количество.

Важни добавки. При тежко главоболие на главата да се слага цяла "шапка" от пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова с. л. пресни корени от полски бъзак. Държи се също цяла нощ

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 г. болни да си правят самовнушение с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея." Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти. Следва фрикция на гърдите, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа и бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

2 ч след закуска, ако болният е на легло вкъщи, добре е да повтори парния компрес на засегнатата страна, последван от поставяне на същата страна, но не и на целия гръден кош, на торбички, напълнени с топла лапа от попарени зелени листа от полски бъзак, на ситно нарязани и добре изстискани, или с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по горе. Едновременно се прави и коремен компрес, натопен в хладък чай от бял равнец.

Коремният компрес се държи 2-4 ч, а торбичката с квас - 7 ч. Ако болният няма възможност през деня да се лекува, тогава на болната страна да носи "жилетка", направена от мушама от хаваджива. Носи се 10 дни от едната страна и 10 дни от другата и се сменя с нова.

Важна добавка. При кръвоизлив или кръвохрачене болният веднага да изпие смес от 1 белтък от прясно яйце, разбъркан с 1 ч. л. пепел от непрана (сериева) вълна, 1/2 ч. л. прах от яйчени черупки и 1/4 ч. л. счукана бяла дъвка (сакъз), и да не прави нито парни компреси, нито парни бани, а само да се поставят торбичка с квас на болното място и на тила, съчетани с коремния компрес, както е казано вече. Ако болният забележи, че и от торбичките с квас кръвта се засилва, тогава временно до спирането на кръвта да не се слагат.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията и (фрикциите).