Разширението на белите дробове е хронично заболяване, което се среща по-често у мъжете в по-напреднала възраст. Въздушните мехурчета се разширяват, загубват еластичността си и не могат да изгонват при издишването въздуха така, както здравите дробове.

Причини. Най-чести причини са заболявания на белия дроб и бронхите - бронхити, продължителни бронхопневмонии, бронхиална астма. Емфизем може да настъпи и при често вдишване на прах и дим (тютюнев), на отровни вещества и др.

Признаци. Болният се оплаква от затруднено дишане. Поемането на въздуха е шумно, а издишването продължително. Задухът става постоянен, усилва се при най-малки усилия и движения и при лошо и влажно време. Упорита и мъчителна кашлица често придружава заболяването. Болният отделя лепкави мехурчести храчки. Устните му са синкави, лицето подпухнало. Гръдният му кош приема издута форма - като бъчва. В напредналите случаи задухът е тъй мъчителен, че болният чувства, че му липсва въздух за дишане, отваря прозорци и врати. При по-тежките случаи болният страда и от сърдечна недостатъчност поради пресилване на сърцето. Това пък води към подуване на черния дроб, на краката, събиране на вода в корема и др. Заболяването продължава дълго време, често през целия живот.

Лечение. Общо укрепване и засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене се взема по 1 ракиена чашка от 50 г настойка от чист боров катран - 100 г катран се залива в подходящо стъкло с 1 л преварена или дестилирана вода и без да се разклаща, кисне захлупено 20 ч. Употреба: щом се изпие една чашка, на нейно място веднага се долива друга чашка преварена или дестилирана вода, така че стъклото винаги да е пълно, но без да се разклаща катранът. Пие се 20 дни поред, а след това се прави нова настойка с нов катран.

II. 10 мин след настойката се изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от: босилек (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), лешникови листа, тополови листа (от нашата конусообразна топола), подбел (листа) и салвия (листа и цвят) - по 100 г от всяка. От тази смес 4 пълни с. л. се запарват с 1 л вряща вода, прибавят се 1-2 с. л. чист пчелен мед и на тих огън ври 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се с малко лимон по вкус.

Или пък отварка от кората на дрян: през месец септември, когато зреят дренките, се нарязват 75 парчета клонки, дебели един пръст и дълги 20 см всяко; всеки ден се обелва кората на едно клонче и се вари в 1 л вода 20 мин, като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 с. л. сурова настъргана целина, други млечни храни, зеленчукови пюрета. След обяд и вечеря се взема по 1 с. л. бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от босилек (листа и цвят) и лешникови листа - по 1 с. л. от всяка, с прибавка на 15 шипки (плод), разрязани на две части, се запарват с 0,5 л вряща вода, ври 10 мин; като изстине, се прецежда. При желание може да се пие подсладена с мед, предварително врял във водна баня 10 мин.

III. 2 ч след ядене се взема по 1 с. л. от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист зехтин, 2 г камфор на кристали или пък на прах (предварително разтопени настрана с няколко капки аптекарски спирт или ракия) и по 12 г настойка от валериана (обикновена) и от глогов цвят (от аптеката).

IV. 10 мин след тази смес да се изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен - клизма с 0,5 л топла вода или чай от лайка. Преди заспиване се облича "жилетка" на голо, ушита от тънко хасе с 4 джоба (два отпред и два отзад) от хоризонтални тегели от по 1 см широки, напълнени със смес от сол и рафинирана сяра на прах в пропорция на 3 с. л. сол 1 с. л. рафинирана сяра. Преди обличането жилетката се затопля до температурата на тялото (36-37 С) и отгоре се облича нощницата. В по-тежки случаи целият гръден кош на болния се налага с две торбички от тънко хасе, ушити на хоризонтални тегели от по 3 см широки и напълнени с топла лапа (37 С) от 600 г ориз, сварен с 60 сини сливи), смачкани без костилките, с прибавка на 3-4 с. л. ленено брашно - в 1800 г вода ври да стане гъста като тесто. Отгоре се облича по-дебела фланела, леко забинтована. Едновременно се налага и тилът с торбичка от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 ч), засилен с 1-2 с. л. диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова суп. лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша. На носа се поставя питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи, смачкани на каша, и отгоре парче вестник; държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин. Гръдният кош се изтрива отпред и отзад с влажна кърпа, натопена в хладка вода, а след това със суха кърпа. През деня се носи друга "жилетка", ушита от мека (разтегателна) хартия, а отгоре друга фланелка. След това болният непременно да прави (сутрин, обед и вечер) за 1 до 5 мин дихателна гимнастика, при която да обръща особено внимание на бавното издишване, което трябва да бъде 5-10 пъти по-бавно от вдишването. Например болният, вдишвайки, да брои от 1 до 5, а издишвайки - от 1 до 25 и повече. Дишането може да стане и с издигане на ръцете (вдишване) и спускането им (издишване). След това добре е болният да си направя или фрикция на корема и половите органи с хладка вода, или пък коремна баня (30С за 10 мин).

Преди обяд през лятото да се прави слънчева баня, но непременно със зелени листа, и то на цялото тяло, за 20-50 минути, последвана след изтриването от поливане със слънчева вода или пък от коремна баня, както по-горе.

В тежки случаи помага и навиването около целия гръден кош на еластичен пояс, който прилича на двоен бандаж. Този пояс се поставя на гърдите тъй, щото двете еластически топчета да дойдат под цицките. Когато болният издишва, топките чрез еластичността си натискат и помагат на издишването. Благодарение на този пояс без голямо затруднение болният може да тича и да се изкачва нависоко.

Добре е болният зимно време да носи и кожухче без ръкави, което ще го предпазва от настинка.

Самовнушение. Както при хроничен бронхит.

При лечението да се спазват и общите упътвания за болестите на дихателните органи. Освен това болният да обърне сериозно внимание на бронхита и сърцето - да избягва усиленото телесно напрягане, пушенето и употребата на алкохол. Телесните упражнения да се правят съобразно със силите на организма. Лятно време е добре да отиде на море или на курорт с умерен климат.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).