На говорители певци и др. се случва да пресипнат певческите възли в гърлото.

Причини. Често пресилване и преуморяване на гласните струни от много пеене, високо говорене, викане.

Лечение. Общо и по същия начин като при хроничен ларингит.

Гаргара се прави или с отварка от анасон, или с медена вода. Вътрешно се взема отварка от ленено семе или от корените на бяла ружа, лопен и слез, или от камилско сено, или пък отварка от раноцелебник, а 10 мин след отварката се взема и 1 с. л. чист зехтин, сварен с жълт и червен кантарион. През деня заедно с другите компреси на гърлото се поставя млечен компрес с топло сурово мляко или торбичка със селски хлебен квас и се изпиват по няколко часааши топъл чай от корените на бяла ружа, липов цвят и лайка, подсладен с варен мед - приготовлява се по същия начин, както чаят от бяла ружа, лопен, слез и салвия.

Вместо вода болният да пие отварка от ленено семе, лайка, бъзов цвят и мед.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.