Обикновено настъпва след често повтаряне на острото възпаление. Дължи се също и на постоянно вдишване на прашен въздух и дразнещи вещества, прекалено и силно говорене и пеене. Хроничното възпаление може да бъде и професионално заболяване при учителите, певците и др.

Заболяването е упорито и трудно излечимо.

За предпазване от хронично възпаление на гръкляна трябва да се избягват всички причини, които предизвикват острото възпаление.

Учителите, лекторите, певците и др., които са принудени постоянно и силно да напрягат гласа си, особено в запрашени помещения, трябва временно да прекратят занятието си и по възможност да се въздържат от физическа работа. Да не се пуши и пие алкохол.

Лечение. Ако е последица от друго заболяване, като рак, туберкулоза, сифилис и пр., трябва да се лекува по начина за съответната болест.

Освен това трябва да се приложи и лечението за острото заболяване със следната добавка: сутрин, обед и вечер 5 мин преди ядене и 2 ч след ядене да се прави гаргара или с медена вода (1 ч. л. чист пчелен мед в 250 г вода ври 5 мин), или пък с хладка отварка от корените на бяла ружа (1 с. л. с 250 г вода ври 10 мин и веднага се прецежда).

Добре е след всяка гаргара да се глътнат и по 2-3 с. л. от същата отварка.

Вътрешно. При желание може да се използва отварка от ленено семе: 20-30 г ленено семе се вари в 1/2 л вода 10 мин. Получената отварка се изпива колкото може по-топла. Дневно се изпиват по 3 до 5 чаши. Добре действа и отварка от корените на бяла ружа, лопен, слез и салвия. От общата смес (която се прави от всички билки поравно) се вземат 2 с. л. и в 1 л вода се вари 20-30 мин. Пие се топла като чай. Отварка от раноцелебник също облекчава състоянието на болния.

При загуба на гласа се прилагат същите отварки или отварка от камилско сено (2 ч. л. прах от семето на камилското сено се запарват с 1 чаша вряла вода), или пък отварка от копърово семе, коприва и живовляк (от общата смес, направена от 50 г семе от копър и по 100 г коприва и живовляк, се вземат 2 с. л. и в 1 л вода врят 10 мин).

За отхрачване е добре да се употребява сместа от синап с мед: три супени лтжици мед, предварително врял във водна баня 10 мин, се разбърква добре с 1 с. л. счукан синап. Взема се сутрин, обед и вечер по 1 ч. л. (10 мин след отварката).

При загуба на гласа е необходимо да се правят повече движения на чист въздух, да се избягва тежката работа, в топло време ежедневно ходене с боси крака. След оздравяване (възвръщане на гласа) редовното прилагане на "дишането на йогите за развитието на гласа" спомага за доизлекуване на болния. През време на лечението не трябва да се злоупотребява с гласа. На болния се забранява да говори високо, по-добре е да шепне, дори и напълно да мълчи известно време. При добро време може да излиза на открито, но при неблагоприятно време да остава в умерено затоплена и добре проветрена стая. Не на тютюна и алкохола.

Вместо вода е добре се да пие следната смес: 2 пресни яйца се разбиват добре с вилица, след това им се прибавят 4 бучки захар и 100 г вода и отново се разбиват да стане като мляко.

Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.