Ларингитът рядко е самостоятелно страдание и по-често е свързан с общо възпаление на горните дихателни пътища, нос, глътка, дихателно гърло (трахея), бронхи.

Причини. Хрема, простуда на тялото или само на краката, пиене на студена вода или на други студени течности при изпотяване и умора, силно натоварване на гласа, вдишване на дразнещи прахове, пари, проникване на болестотворни микроби в гръкляна, при грип, шарка, увреждане от чужди тела в гърлото и др.

Признаци. Постоянно дразнене в гърлото и чувство на сухота, понякога придружени от суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа и болки при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а по-късно съвсем изчезва и болният само шепне. При възрастните дишането обикновено не е нарушено, но у децата може да настъпи задушаване поради подуване на лигавата ципа. Много често температурата е слабо повишена. Обикновено общото състояние на болните не е тежко.

При ненавременно лечение ларингитът може да премине в бронхит, а след това в пневмония и бронхопневмония.

Лечение. Общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 мин преди ядене при липса на спазъм в гласните струни се взема по 1 с. л. смес от 200 г чист зехтин, 200 г лимонов сок и 2 г камфор на кристали (предварително разтворен с няколко капки ракия или аптекарски спирт).

При спазъм в гласните струни да се взема по 1 ч. л. от следната смес: 100 г чист пчелен мед (предварително врял на водна баня 10 мин), 100 г прясно краве масло и 2 изравнени ч. л. бяла дъвка (сакъз), счукана на прах. Разбъркват се добре да стане гъсто като крем.

II. 20 мин след приемането на едно от тези средства да се изпиват 75 г отварка от: агримония и алтея (корени и цвят). Приготвя се, като се взема по 1 с. л. от двете с прибавка на 2 с. л. листа от широколистен живовляк и 1 ч. л. анасон (семе) - в 1 л вода с 2 с. л. чист пчелен мед на тих огън ври 10 мин и като изстине. се прецежда. Пие се топла, като във всяка чаша се добавя и по 1 капка чист терпентин (от аптеката).

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна. Сутрин на закуска да се изпива по едно прясно сурово кокоше яйце, разбъркано с 1 с. л. мед, предварително врял във водна баня 10 мин. А преди обяд и вечеря като предястие да се изяждат и по 1-2 глави печен кромид лук със захар. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 100 г младо месо от агне, пиле, теле или прясна риба. Безмесна вечеря: кисело мляко, зеленчукови пюрета, тестени изделия (макарони, юфка, баница), сурови плодове и ядки и компоти с малко леко препечен хляб. Употребата на лютиво, алкохол и тютюн се забранява. След всяко ядене е добре да се прави гаргара с отварка от анасон (1 ч. л. в 500 г вода ври 10 мин).

III. При силна кашлица 2 ч след ядене се взема по 1 ч. л. от следната смес: 300 г чист пчелен мед, предварително врял на водна баня 10 мин и добре разбъркан със сока на два лимона.

IV. 10 мин след сместа да се изпива по 1 винена чашка топла отварка от меча пита (листа), дюлеви семки и анасон (семе): по 1 с. л. от трите се запарват с 500 г вряща вода, прибавя, се 1 с. л. мед, ври 10 мин и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка, засилен с 1 изравнена с. л. сода бикарбонат. Банята трае около 10 мин. Следват сухо изтриване и гореща баня на краката със същата отварка с продължителност 5 мин, сухо изтриване и налагане на гърлото. При спазми или брадавички в гласните струни налагането става с торбичка, напълнена с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с малко царевично брашно за попиване на излишната влага. Може да се направи и топла лапа от 100 г ориз с прибавка на 15 сини сливи (смачкани без костилките) и 1 с. л. ленено брашно - в 300 г вода ври, докато стане като тесто. Отгоре се поставят вестник и фланелен бинт.

В останалите случаи се прави съгряващ компрес от 4 парчета стар памучен плат, натопени в камфоров спирт, наполовина разреден с хладка вода. Отгоре се поставят мушама и вълнена обвивка. Добре действа топла лапа от ленено брашно, сварено с малко мляко, и преди поставянето й поръсена с 1/2 ч. л. пудра захар; отгоре се слага вълнена обвивка. Едновременно с това се прави "шапка" на главата със лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Или пък (при главоболие) с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7 до 9 с. л. диви кестени, настъргани с кората. При липса на кестени се прибавя същото количество корени от полски бъзак, нарязани и счукани на каша. Отгоре се поставят вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Забележка. При кръвоизлив или кръвохрачене парна баня на главата и гореща баня на краката не се правят, а лапите да не са по-топли от 36С.

VI. Сутрин. Още в кревата се прави сух масаж на сливиците с помощта на двата палеца, като се започва от под ушите и се стига до под брадата със средно натискане и в обратна посока с обърнати палци - около 15 пъти. Такъв масаж се прави и вечер преди заспиване, последван от фрикция на врата, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата и накрая смръкване на малко чай от лайка с 2-3 капки розова вода.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките.

При менструация гореща баня на краката не се прави.

През време на лечението да не се пресилва гласът с викане и високо говорене. Да се избягват опушените стаи и в студено време да не се приказва с широко отворена уста.

След оздравяването певците и певиците, за да запазят гласа си, добре е сутрин 10 мин след сутрешната закуска да правят по 5-10 дишания на йогите. След това да изпиват по 1 чашка от 100 г топла отварка от алтея (корени и цвят), борови връхчета, бъзов цвят, градински чай, ленено семе, раноцелебник и подбел - по 1 изравнена с. л. от всички, и анасон 1 изравнена ч. л. - в 1 л вода всичко ври 15 мин и като изстине, се прецежда.

Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.