Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Орехите са много полезна храна. Те са богати източници на важни хранителни вещества, включително и на белтъци - 100 грама орехи доставят толкова белтъци, колкото 70 грама месо. Орехите съдържат също значителни количества витамини като витамин Е, фолиева киселина, ниацин, витамин В6, В1, биотин, както и много минерални вещества - калий, магнезий, цинк, желязо, мед, манган, селен и др.

Орехите са богати на мазнини, но повечето (около 92%) от съдържащите се в тях мастни киселини са поли- и мононенаситени, поради което ядките намаляват лошия холестерол, повишават добрия холестерол и понижават триглицеридите.

Освен антиоксидантния витамин Е орехите съдържат широк набор и от други антиоксиданти - селен, флавоноиди, които подпомагат защитата от вредните свободни радикали. Действието им се свързва с процесите на стареенето, катарактата, възникването и развитието на сърдечносъдовите заболявания, много видове рак, ревматоидния артрит, Паркинсоновата болест и други заболявания.

Установено е, че хората, които ядат поне 100 грама ядки седмично, имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечносъдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки. Смята се, че една шепа ядки дневно (30-40 грама) е количество, което може ефективно да съдейства за намаляване на сърдечносъдовия риск.

Препоръчително е да консумирате орехите сурови и несолени. За да се избегнат окислителните промени във витамин Е и ненаситените мастни киселини, най-добре е черупките на орехите да се отделят непосредствено преди консумацията. Ако е необходимо обелените орехи да се съхраняват за известно време, това трябва да става в добре затворени стъклени съдове, на тъмно и за кратък период от време.

Ядките са много калорични - чрез 100 г орехи се приемат почти 690 ккал. Ето защо при наднормено тегло ядките трябва да се ограничават, но даже и в диетата за отслабване може да си позволим да включваме малко количество.