Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Международноприетите стойности за препоръчителен среднодневен хранителен прием на витамин С за възрастни независимо от пола са 60 мг.

По-високи са потребностите на жените при бременност и кърмене (допълнително 10, съответно 20 мг дневно), при пушачите потребностите са с 50% по-големи. Тези количества могат да се приемат без проблеми с храната при консумация на 400-500 грама общо плодове и зеленчуци.

С храната витамин С не може да се приеме в количества, които да имат неблагоприятно действие за здравето. Това може да стане само ако витаминът се приема като хранителна добавка в големи количества.

Възможните здравни проблеми при прием на високи количества витамин С се свързват с въздействието му върху стомашно-чревния тракт и ефекта на негови метаболити върху отделителната система.

При повечето хора прием от 2-3 г дневно предизвиква неприятна диария, свързана с голямото количество неусвоен витамин. Стомашно-чревни нарушения може да се появят даже и при прием на 1 грам от витамина, защото около 50% от него при тази доза не се усвоява. Оксаловата киселина, която играе важна роля при образуването на оксалатни бъбречни камъни, е краен продукт от разграждането на витамин С. Високият дневен прием на витамина предизвиква увеличено отделяне на оксалати с урината.

Понастоящем международната експертна група по витамините на Световната здравна организация (СЗО) смята, че риск за образуване на оксалатни камъни съществува при прием на витамин С над 1 грам, специално при хора, които имат високо съдържание на калций в урината. При хора с бъбречни увреждания не се препоръчва прием на по-големи количества от 200 мг дневно.

Вземането на витамин С като хранителна добавка трябва да става с внимание и при заболявания като диабет поради възможна намеса в обмяната на гликозата; дефицит на ензима гликозо-6-фосфат дехидрогеназа (риск от хемолитична анемия); хемохроматоза; сидеробластна анемия и таласемия. СЗО препоръчва горна граница на дневен прием на витамин С при здрави хора 1 грам.