6°C   София
 

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Яйцата са ценна храна, източник на висококачествен и лесноусвоим белтък, който при яйцата от различните птици е в порядъка на 11-14% (напр. кокоше яйце - 11,8%, яйце на патица - 13,2%, на гъска - 13,9%). Докато в суровия яйчен белтък съдържанието на белтъка е средно 9%, а останалото е вода и известни количества минерали и витамини от В група, то в жълтъка количеството на белтъка е около 16% и той е със значително по-високо съдържание на повечето минерали (калций, фосфор, цинк, магнезий, желязо, селен и др.) и витамини от група В (В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин).

Желязото в яйцето обаче е с ниска биоусвояемост за разлика от това в месото и рибата, тъй като е свързано с белтъка. Яйчният жълтък съдържа и мастно разтворими витамини особено витамин А. Той съдържа 30% мазнини, които са богати на фосфолипиди - важен компонент на клетъчните структури в човешкия организъм. Също така съотношението на наситените към ненаситените мастни киселини е по-благоприятно, отколкото в другите мазнини от животински произход.

В жълтъка обаче има големи количества холестерол (250-300 мг в 1 брой).

Холестеролът е важен за човешкия организъм - той е компонент на клетъчните мембрани и играе роля за тяхното добро функциониране. Неговият метаболизъм в надбъбречните жлези води до образуването на различни стероидни хормони, в черния дроб до жлъчни киселини, а в кожата след серия трансформации до витамин D.

За нуждите на организма в клетките се синтезира холестерол, като синтезът се повлиява до известна степен от приема на холестерол с храните - при по-висока консумация той намалява, а при ниска се увеличава. Връзката между приема на холестерол с храната и нивото на холестерола в кръвта е директна и прогресивна - увеличаването на холестерола в храната със 100 мг води до увеличаване на серумния холестерол с 5 mg/dL, а високите нива на холестерол в кръвта е доказан рисков фактор за развитие на атеросклероза в зряла и напреднала възраст. За намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания над 18-годишна възраст СЗО препоръчва прием на холестерол по-малко от 300 мг дневно.

Въпреки другите ценни хранителни качества на яйчния жълтък е препоръчително ограничаване на приема му от възрастните хора до 3 броя седмично. Хора с повишени стойности на холестерол в кръвта трябва да приемат по-малко от 200 мг дневно, поради което е необходимо да избягват консумацията на яйчен жълтък.

Добре е обаче да се консумира яйчен белтък поради неговата висока биологична стойност. Яйчният белтък съдържа белтъка авидин, който се свързва с витамина биотин и го прави неусвоим за човека. При температурно въздействие ефектът на авидина се елиминира, поради което е препоръчително яйчният белтък да не се консумира суров.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

София е на 139-о място Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании. Фирмата е използвала доста сложна методология

Необходими продукти: 500 гр. фини кори за баница 3/4 ч.ч. олио 100 гр. захар 1 ч.ч. натрошени орехи 500 гр. ябълки - обелени и рендосани 3 с.л. галета 1 ч.л. канела Начин на приготвяне: Всяка кора се напръсква с олио, сгъва се на две и отново се маже с олио. Върху нея се слага част от плънката (смес от ябълките, галетата, счуканите орехи

Здравей мамо, пиша ти аз - малкото човече, което създадохте с тати и сега отглеждаш в своя корем. Мислиш ли за мен в момента, както аз за теб? Зная, че е така, защото го усещам всеки път, в който поставиш ръка върху себе си. Толкова е хубаво - сякаш ме галиш. Чувствам те толкова близка. Мамо, знаеш ли

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Може ли 2 кг мандарини? - Торбичка искате ли? - Е, не, ще си ги ритам до вкъщи. ***** Претъпкан автобус в час пик малко след края на работното време. Вътре задушно и тясно. От спирката на кооперативния пазар се качва едно бабе с издута стара торба и с треперещ, но писклив глас почва да повтаря: - Младежи, леко с яйцата, баби

Историята е заснета в с. Ковачевица - Българския  Холивуд, казва операторът и режисьор - Как и кога се влюбихте в село Ковачевица и станахте негов жител, г-н Спасов? - Когато започнахме снимките на “Мъжки времена” през 1976 г. Аз съм първият от професионалното кино, който снима с. Ковачевица. Избрах Чекановата къща точно в деня

Ето най-важните цифри в кариерата на баскетболната легенда Кобе Брайънт, който загина в катастрофа с хеликоптер. 5 Кобе има 5 титли в Националната баскетболна асоциация - 3 поредни (2000-2002 г.) заедно с Шакил О'Нийл, също през 2009-2010 г. с Пау Гасол 20 Сезоните му в НБА. Всички са с "ЛА Лейкърс", рекорд