12°C   София
 

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Дестилираната вода е лишена от всички минерали, които се съдържат в обикновената питейна вода. Поддръжниците на пиенето на дестилирана вода изтъкват аргументи, че тя не съдържа никакви вредни за организма вещества, че е полезна за детоксикация на организма, ефективно допринася за загубата на тегло и че приемът на необходимите за организма минерали чрез водата не представлява съществен дял от общото количество минерали, които човек си набавя с храната.

През последните години обаче се натрупаха много аргументи против пиенето на деминерализирана вода на базата на данни за вредни за здравето ефекти.

Експертите на Световната здравна организация анализираха всички научни доказателства и през 2003 г. публикуваха специален доклад, наречен "Здравни рискове от пиенето на деминерализирана вода". Основните изводи са следните:

1) Пиенето на дестилирана вода нарушава нормалното разпределение на електролитите (йони на натрия, калия и хлора) в клетките и междуклетъчното пространство, което води до нарушаване на жизненоважни функции. Това се дължи на настъпващото извличане на тези йони от резервите на организма поради липсата им в дестилираната вода.

Допълнително деминерализираната вода стимулира диурезата (отделянето на вода чрез отделителната система) и увеличава екскретирането на натриеви и хлорни йони. Наблюдаваното намаляване на теглото при употреба на дестилирана вода се дължи всъщност на увеличеното отделяне на течности от организма. То обаче може да доведе до обезводняване на организма, до нарушаване на водно-електролитния баланс и сериозни здравни проблеми.

2) Приносът на водата по отношение на незаменимите за организма минерали е важен, тъй като съвременното хранене в повечето случаи не съдържа достатъчни количества от тях. Mинералите често са представени във водата като свободни йони, които по-лесно се всмукват в сравнение с минералните съединения, съдържащи се в храните. Освен това водата е основен източник за организма на някои елементи като флуора. Водите с ниско съдържание на флуор са основна причина на зъбния кариес.

3) Калцият и магнезият са незаменими, жизненоважни минерали за организма. Проучванията доказват, че даже храна, богата на калций и магнезий, не е в състояние напълно да компенсира липсата им в питейната вода. Продължителното пиене на деминерализирана вода променя минералното съдържание в организма на човека.

Установено е, че вода с ниско съдържание на магнезий увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, от нарушения в нервната дейност, проблеми в протичането на бременността. Ниското съдържане на калций във водата се свързва с повишен риск от счупвания на костите, някои невродегенеративни заболявания, преждевременни раждания и ниско тегло при раждане. Липсата и на двата минерала в питейната вода увеличава риска и от някои видове рак. Обратно, голям брой проучвания показват, че твърдата вода, която е богата на калций и магнезий, намалява риска от високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето.

4) При използване на деминерализирана вода при готвене настъпват съществени загуби на минерали от храната.

5) Деминерализираната вода е много агресивна по отношение на материалите, с които има контакт. Тя лесно всмуква метали и органични вещества от съдовете и опаковките, в които се съхранява. Нещо повече, калцият и магнезият във водата проявяват антитоксично действие, като намаляват всмукването в червата на някои токсични метали.

В заключение чистата питейна вода, отговаряща на хигиенните стандарти, както и трапезните минерални води се препоръчват за редовна консумация.

При диетите за отслабване използването на дестилирана вода може да доведе до загуба на тегло в резултат не на изгаряне на мазнини, а на дехидратация на организма.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ако нощите ви са един безкраен цикъл на събуждания и заспивания и не помните откога точно не сте си почивали пълноценно покрай грижите за бебето, то допускали ли сте, че може би грешите някъде? Изпробвайте тези малки трикове и си отговорете на въпроса „Дали пък сама на саботирам съня на бебето си?“ 1. Вие не сте негово легло

С годеницата му са заедно от 7 години и са неразделни “Здравите бебета плачат.” Това казва младият актьор и лекар Наум Шопов, който отскоро е татко. Звездата от медицинския сериал “Откраднат живот” и годеницата му Теа Минкова станаха родители на 5 декември 2019 г. Те имат дъщеричка, която кръстиха Амая

Всеки родител на бебе се е сблъсквал с проблема с изхождането. Запекът е естествен проблем, който съпътства развитието на всяко малко дете и не е нужно да се тревожите излишно, ако не е постоянно състояние. Ето 8 начина, чрез които бихте могли да облекчите симптомите на констипация. 1. Увеличете количеството вода, което давате на бебето си

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Много хора я наричали “Мама Леда”, тя пък им правела баница  Леда Милева е изключително труден пример за подражание, затова е била благосклонна към тези, които вървят по нейния път. Знаела е много езици, които ѝ помагали да има контакти с известни писатели от цял свят. Можела е да говори по телефона с един човек на английски, с друг на френски

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Христо е един обикновен семеен човек, който живее със своите проблеми. Работи във фирма за поддръжка на вендинг машини и покрай забързания си график май леко е забравил кое го прави щастлив. Един хубав летен ден с жена си и дъщеря им и с тяхно приятелско семейство заминават на почивка на морето. Всички тръгват от София със своите си грижи