Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Привържениците на алтернативната медицина препоръчват на хора с алергии към полени да взимат 1-2 месеца до настъпването на пролетно-летния сезон по 1 лъжица дневно мед. Условието е да не е третиран термично и да е произведен в областта, където живее страдащият от поленова алергия. Обяснението е, че по този начин се извършва подобно на имунотерапията естествена десенсибилизация към полените в резултат на действието на съдържащите се в меда полени от местността.

Широко разпространеното твърдение за десенсибилизиращото и благоприятното действие на меда при поленови алергии е проучено през последните години чрез няколко американски клинични изследвания, отговарящи на изискванията за достоверност на резултатите. Данните не са показали реален положителен ефект върху симптомите на алергичния риноконюнктивит.

Същевременно редица международни клинични изследвания през последните 10 г. установяват, че приемът на пчелен мед провокира алергични симптоми при голям процент от хората с поленови алергии. Ето защо не се препоръчва взимането на мед при хора с алергии към полени.

Някои производители на хранителни добавки, съдържащи пчелен прашец и пчелно млечице, рекламират продуктите си с претенция за антиалергично действие. Такива претенции обаче са забранени, включително и в България, тъй като е доказано, че тези пчелни продукти могат да имат противоположно действие. Затова се иска включването на предупреждение при хранителните добавки, съдържащи пчелен прашец и пчелно млечице, че могат да предизвикат алергични реакции при хора с алергия към пчелни продукти и полени.

При поленови алергии се препоръчва увеличена консумация на кисело мляко и кисело-млечни напитки и риба.