Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Обостряне на панкреатита може да настъпи при нарушаване на диетата, при жлъчни проблеми, вирусни инфекции, употребата на някои лекарства. Обикновено се проявява със силни коремни болки, по време на които храненето трябва да се ограничи или спре. Почивката на задстомашната жлеза е необходимият подход при обостряне на панкреатита, за да се елиминира стимулацията на освобождаване на храносмилателните ензими от панкреаса.

Болният се оставя на пълен глад обикновено от 1 до 3 дни в зависимост от тежестта на проблема. Пият се алкални минерални води, слабо гликозни разтвори, шипков чай. При тежки случаи, които налагат по-продължителен глад (максимално до 5 дни), се прилага т. нар. ентерално хранене - вкарване на хранителни вещества със сонда в червата или даже парентерално хранене (хранителните вещества и течностите се вливат венозно чрез системи) и болният трябва да е задължително под медицински контрол в клинични условия.

Възстановяване на храненето става с течна храна в малки количества начесто. Постепенно се включват супи от ориз, овесени ядки и други зърнени храни. После диетата прогресивно се разширява, но задължително храните трябва да са с ниско съдържание на мазнини.

След обостряне на панкреатита е необходимо да сте много внимателни с диетата, която трябва да поддържате като при хроничен панкреатит. Тя трябва да е богата на белтъци и въглехидрати и бедна на мазнини. Препоръчва се приемът на белтък да е за сметка на яйчен белтък, нетлъста риба, постно месо, нискомаслени млека и млечни продукти, бобови храни. Въглехидратите да бъдат в лесно усвоима форма - мед, глюкоза, захар, нишесте, ориз, бял хляб, но трябва да се избягва натоварването с концентрирани захари. Плодовете да са добре узрели. Зеленчуците и плодовете да се дават под формата на пюрета.

Много е важно силно да се ограничават мазнините от всички възможни източници. Да се избягва употребата на мас, масло, маргарин, майонеза, да се намали и слънчогледовото олио. Видимите мазнини от месата да се отстраняват; да се ограничават колбасите и другите продукти, които съдържат скрити мазнини, като торти, кекс; да не се консумират пържени храни.