Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Храненето играе ключова роля за поддържане на добро зрение и подпомага третирането на възникнали заболявания. Витамин А е необходим за поддържане на нормалното зрение, тъй като е важна съставка на зрителния пигмент на ретината на очите. При дефицит настъпва т.нар кокоша слепота - нарушаване на зрението в сумрак.Той е представен само в храните от животински произход, най-големи количества се намират в черния дроб, яйцата и млечните продукти.

Витамин А се образува и в организма от някои представители на растителните пигменти каротеноиди, като най-голяма витамин А активност има бета-каротинът. Лутеинът и зеаксантинът са други каротеноиди, които имат важно значение за зрението, тъй като са пигментите на очната макула. Те имат също антиоксидантни свойства и участват в защитата на очните тъкани от вредните свободни радикали. Богати на бета-каротин и други каротеноиди са тъмнозелените, оранжевите и червените зеленчуците и плодовете.

За запазване на зрението младо, за забавяне на дегенеративните процеси в ретината, роговицата и другите очни тъкани, за намаляване на риска от развитие на старческа катаракта и ретинопатия при диабет голямо значение има и достатъчният прием на храни, богати и на другите вещества с антиоксидантно действие - витамините С и Е, минералите цинк и селен, биофлавоноидите.

Основни източници на витамин Е са растителните мазнини, пшеничените зародиши, ядките. Богати на витамин С са много зеленчуци и плодове. Селенът е представен най-добре в рибите и другите морски продукти. Цинк има в месата, бобовите и пълнозърнестите зърнени храни.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини, чийто основен хранителен източник е рибата, са от голямо значение за запазване на зрението. Докозахексаеновата киселина, която е основен представител на тази група мастни киселини, е концентрирана в ретината и има важно значение за нейните функции. По-голямата консумация на риба е свързана с по-ниска честота на дегенерация на очната макула.