Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Нормално оста на шийката на бедрената кост и тази на основната част на костта (диафиза) сключват ъгъл от около 130 градуса при възрастни. При деца стойностите за ъгъла са малко по-високи.

Вродената кокса вара е деформация, при която шийно-диафизарният ъгъл намалява до 90-100 градуса. Проявява се след прохождането на детето, самостоятелно или заедно с друга вродена деформация, често и с нарушен растеж на бедрената кост.

В немалка част от случаите деформацията е и над вата крака. Засегнатите от болестта са с нисък ръст и по-грацилни от връстниците си. При тези деца походката е по-слабо променена в сравнение с тези, при които е ангажирано само едното краче и поради скъсяването на крайника накуцването е видимо.

Чести са оплакванията от болки и ограничаване на движенията в засегнатата тазобедрена става.

Диагнозата се потвърждава чрез рентгеново изследване. На рентгеновата плака може да се измери с точност промяната в шийно-диафизарния ъгъл на бедрената кост и да се определи необходимата корекция. Оперативното прерязване на костта и възстановяване на нормалните за възрастта стойности на ъгъла е единственото възможно лечение. Чрез направената корекция се възстановява и конгруентността (съответствието на повърхностите) в тазобедрената става, което е условие за съхраняване на нормалната анатомия на крайника, таза и гръбначния стълб. Допълнителни затруднения в лечението създава придружаващо скъсяване на бедрената кост. При тези деца се налага да се извърши и удължаване на костта чрез поставяне на подходящ външен фиксатор в детска възраст или чрез специално конструиран вътрекостен пирон за удължаване във възрастта след пубертета.

Когато скъсяването е голямо - от порядъка на 6-8 см, не е възможно да се извърши корекция на дължината само с една операция.