Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Острият артрит на тазобедрената става се среща сравнително рядко, като засяга обичайно деца под 1-годишна възраст. Най-честият причинител е Streptococus или Pneumococus и по-рядко Staphylococus aureus или Escherichia coli.

Причината за възпалението е някъде в носоглътката, кожата или стомашно-чревния тракт.

Клиничното начало е внезапно. Тазобедрената става е силно болезнена, движенията са ограничени. По кожата в ингвиналната гънка може да се установи оток и зачервяване. Детето не може да се изправи и да натовари засегнатия крайник. Телесната температура се покачва до 39 градуса и повече.

Лабораторното изследване на кръвта показва типична картина на възпаление: увеличен брой левкоцити, ускорено утаяване на еритроцитите и повишени стойности на С-реактивния белтък. Причинителят може да се открие чрез пунктиране на ставата преди започване на антибиотичното лечение. Или при общо възпаление на тялото (сепсис) се изолира чрез посявка на кръв в хранителна среда.

За доказване на повишено количество течност в ставата допринася и ултразвуковото изследване. Често е трудно да се разграничи септичният артрит от транзиторния синовит на тазобедрената става. При диагностично неясните случаи може да се направи изотопно сканиране.

Процесът се развива бързо и може да увреди общото състояние на детето до застрашаване на живота му. Едновременно с терапията за подобряване на общото състояние трябва да се източи възпалената синовиална течност от ставата чрез пункция.

След изследване се предприема лечение с подходящ антибиотик. При неповлияване до 24-48 часа или ако пунктатът е гноен, ставата трябва да се оперира. Забавянето предизвиква вторично увреждане на ставата с разрушаване на ставните повърхности, преждевременно затваряне на растежния хрущял с нарушаване нарастването на бедрената кост и таза, последвано от скъсяване на крайника. В около 15% от случаите се развива остеомиелит на бедрената кост, което влошава прогнозата.