Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Болките при полов акт се наричат диспареуния. Диспареунията може да се дължи на органични причини: епизиотимия (разрез по време на раждане), влагалищни инфекции или инфекции на горните отдели на гениталиите, ендометриоза и др. Важно е да се знае дали диспареунията е първична, настъпила от началото на половия живот, или се е явила впоследствие.

Болките могат да са повърхностни - на входа на влагалището, и прегледът в тези случаи може да открие органична причина или да са дълбоки и често да се дължат на психогенни фактори при млади жени.

Вагинизъм се нарича неволното съкращаване на мускулите на тазовото дъно и на адукторните мускули на краката, които пречат на разтварянето на бедрата и правят невъзможно половото сношение. В тези случаи даже и внимателният гинекологичен преглед е невъзможен.

Много често вагинизмът се дължи на аномалии или грешки в поведението на мъжа. По-рядко се срещат диспареунии (болки при полово сношение), настъпили след травматично раждане, които се дължат на разкъсване на част от маточните връзки.

Най-честата причина са острите и хроничните генитални инфекции. В тези случаи гинекологичният преглед разкрива болезненост и уплътнение в областта на маточните връзки или аднексите (яйчници и тръби), антибиотичното лечение бързо повлиява оплакванията. При хроничните инфекции диагнозата и лечението са по-трудни.

Други, по-редки причини за тазови болки са: тумори, поликистоза на яйчниците, аномалии в статиката на матката (ретроверзио - обърната назад матка), тазови разширени вени, вътрематочна спирала и др.

Без гинекологичен преглед и без да се открие причината за диспареунията не е възможно да се даде съвет за лечение.