Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Влагалището е покрито с многослоен, плосък епител и в репродуктивните години е богато на гликоген. То е естествена среда за развитието на млечнокиселите дьотдерлайн бацили, които използват гликогена и произвеждат млечна киселина.

Високата киселинност на влагалището (Ph 4,0-4,5) определя развитието на ацидофилни микроби. Наличието във влагалището на грам (+) и грам (-) микроорганизми не се смята за патологично състояние.

Има 3 пътя, по които организмите от нормалната флора, която колонизира влагалищната лигавица, могат да причинят възпаление:

- при увреждане на имунната система гъбичките, които са малък компонент от нормалната флора, могат да предизвикат остри реакции;

- симптоми се появяват, когато се прекъснат нормалните екологични взаимодействия между други членове на нормалната флора;

- доброкачествени членове на местната флора могат да функционират като патогенни при условия, които позволяват да проникнат в тъканите (например операции).

Има микроорганизми, които при попадане във влагалището винаги причиняват симптоми при по-висока чувствителност. Наричаме ги чисти патогени, те са типично екзогенни (външни). Могат да преживяват при пренос и им трябва транспорт (например полово сношение).

Вирулентните (с висок потенциал да предизвикат възпаление) се залавят за специфични места и не могат да бъдат отмити. Размножават се по неконтролируем начин, отделят токсини и ензими, които увреждат влагалищната лигавица. За тях е характерна инвазивност и увреждане на тъканите, неприсъщи за нормалната влагалищна флора.

Влагалищните инфекции се благоприятстват от хормоналния климат (прием на контрацептиви, бременност, липса на естрогени), лоши хигиенни навици, от общи заболявания, които потискат имунитета, като диабет и др.

Като дисбактериоза определяме нарушените взаимоотношения между нормалните обитатели на влагалището, намаляването или пълната липса на млечнокисели бактерии и намаляването на някои от другите видове микроорганизми.

Антибиотичното лечение е честа причина за промени на влагалищната флора. Най-разпространените причинители за колпити се предават по полов път. Външният вид на влагалището, колпоскопията или бактериологичното изследване определят причинителя и съответното лечение. Колпитът, или както е познат като "бяло течение", трябва да се лекува навреме, тъй като в някои случаи инфекцията може да премине в горните етажи на гениталния тракт.