Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

С цезарово сечение се означава раждането след 28-ата седмица на бременността, при което плодът, плацентата и ципите се изваждат през разрез на коремната и маточната стена. Исторически се свързва с раждането на Юлий Цезар. Според други то идва от латинското "цедере" - режа.

Първата документирана операция, при която обаче пациентката умряла след 25 дни, е извършена през 1610 г. Две съобщения от 1876 г. и 1882 г. посочват майчина смъртност между 50 и 85%. Тогава матката не се шиела и жените умирали от кръвозагуба или сепсис.

Сега майчината смъртност варира от 4 до 8 на 10 000 раждания. Смята се, че рискът от фатален изход е 26 пъти по-висок от този при влагалищно раждане. В последните години ражданията с цезарово сечение се увеличават значително. 4 са основните причини:

1. дисфункционално раждане (което не напредва като нормалното);

2. повторно цезарово сечение;

3. асфикция (задушаване) на плода;

4. седалищно предлежание.

Все повече и повече се говори за комерсиалните причини за извършването на цезарово сечение. Все още владее доктрината: "Един път цезарово сечение, винаги цезарово сечение." Мотивът е страхът от разкъсване на маточния цикатрикс (белег). Има публикувани статистики за над 6000 раждания след цезарово сечение, при които 86% са станали по влагалищен път. За да се роди един плод влагалищно след предишно оперативно, са необходими следните предпоставки:

1. да липсват явни контраиндикации за влагалищно раждане;

2. отсъствие на перманентни индикации за цезарово сечение;

3. едноплодна бременност, главично предлежание с добре поставена във входа на таза глава, зряла маточна шийка и плод под 4000 г;

4. условия за мониториране (апаратно следене) на плода по време на раждането;

5. липса на данни за малостоен маточен цикатрикс (дефектен маточен белег)от първото цезарово сечение.

Групата на бременни с повече от едно прекарано цезарово сечение продължава да се увеличава. Въпреки че има малко доказателства, подкрепящи становището за повишен риск от маточна руптура (разкъсване) след многократно прекарани операции, повечето акушери при такива жени извършват поредно планово цезарово сечение. Смята се, че с ултразвук е възможно с голяма вероятност да се открие дефект в областта на цикатрикса от прекараното цезарово сечение.

Предхождащи разрези в тялото на матката, което играе активна роля по време на раждането (класическо цезарово сечение или изваждане на миомен възел), са по-опасни за разкъсване на матката, отколкото съвременните разрези, които се правят в долния (неактивен) маточен сегмент. Бременност след 2 прекарани операции трябва активно да се проследява от лекар акушер-гинеколог и пациентката да се хоспитализира поне 14 дни преди очаквания термин за раждане.

Въпреки добрата прогноза на майките и плода при жени, прекарали повече операции, се съобщава за случаи на дехисценции (в различна степен разкъсване на маточния цикатрикс) при 17%, а при четири и повече цезарови сечения - 38%. При половината от бременните са липсвали клинични признаци за дехисценция преди операцията.

Въпреки че много съвременни автори смятат, че раждането след едно или повече прекарани цезарови сечения е безопасно, наблюдението на бременността, особено във втората половина, и на раждането трябва да бъдат на високо професионално равнище.