Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Олигоспермията е намаление на количеството на сперматозоидите в еякулата под 50 млн. в 1 куб. см. При по-малко от 20 млн. в 1 куб. см оплождането е невъзможно.

Причините са най-различни неблагоприятни фактори: крипторхизъм, хипоплазия и атрофия на тестисите, инфекциозни заболявания, интоксикации (медикаменти, алкохол, цигари, тежки метали и др.).

Сперматогенезата е под непосредствен контрол на хипоталамо-хипофизната система. Секрецията на лутеинезиращия хормон (LH) и фоликулостимулиращия (FSH) от хипофизата се регулира от гонадотропен - релизинг хормон на хипоталамуса. LH и FSH са необходими за започване на сперматогенезата. LH стимулират Лайдиговите клетки на тестиса да продуцират тестостерон, което е също необходимо за започване и поддържане на сперматогенезата. Сперматогенезата е процес, който зависи от половите хормони. Затова е прието мнението, че ендокринната терапия може да подобри или да възстанови нарушената мъжка оплодителна способност.

Лечението започва след съответни лабораторни изследвания за определяне на хормоналните нива. Целта е да се установи къде в хипоталамо-хипофизно-тестикуларната ос е дефицитът. Необходимо е да се контролира спермограмата по време на и след лечението. С хормони продължителността на лечебния курс трябва да е най-малко 90 дни.