Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Преди всичко не се отчайвайте. Подобни оплаквания се срещат, когато има запушване на долните пикочни пътища, причинено от доброкачествена простатна хиперплазия, простатит, склероза на шийката на пикочния мехур, стриктура на уретрата, чуждо тяло от различно естество. Наложително е да се установи причината. Това може да направи само специалист уролог със съответната апаратура.

Клинично има значителни вариации на симптомите, влошаването е бавно и прогресиращо. Бавното начално уриниране спада към т.нар. обструктивни (запушващи) симптоми. Към тях спадат още прекъсване на струята, слаба струя, продължително уриниране, капчици след уриниране, чувство за непълно изпразване на мехура и др.

Затрудняването на уринния ток има два компонента: пасивен и динамичен.

Медиатори на динамичната компонента са алфа1-адренергичните рецептори, които са с висока концентрация в простатната капсула. Лекарствата, блокиращи алфа-адренергичните рецептори, отпускат гладкомускулната компонента и по този начин намаляват симптомите. Лекарствата от растителен произход имат подобно действие. Който и избор на препарат да се направи, нужен е контрол от уролог.