Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Възлите на щитовидната (тироидната) жлеза могат да бъдат доброкачествени аденоми или злокачествени - карциноми. Злокачествените са при 4-8% от болните с възлеста (нодозна) гуша.

Могат да бъдат от различен морфологичен тип. Слабо диференцираните или недиференцирани типове нямат собствена хормонална продукция и не поглъщат йод за разлика от останалите участъци в жлезата. Поради това при сцинтиграфско изследване с радиоактивни изотопи (йод, технеций) не се изобразяват - "студени" възли.

Диференцираните форми, какъвто е фоликулярният карцином, обикновено са функциониращи и поглъщат йода в същата степен, както и другата част на жлезата - те се означават като "топли" възли. По изключение те могат да поглъщат по-интензивно и да се представят като "горещи" възли.

Доброкачествените тиреоидни тумори могат да бъдат топли, горещи, по-рядко студени.

Следователно поглъщането на йода от даден възел не може да бъде критерий за неговата характеристика като доброкачествен или злокачествен. За целта са необходими други изследвания - ехография и тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ), чиято достоверност възлиза на около 90%.

Отхвърлянето на тиреоиден карцином чрез ТАБ се отнася за определен момент, но не изключва потенциалния риск за развитие на такъв в по-късен етап. Ето защо при сигурно доказан възел на щитовидната жлеза следва да бъде предприето хирургическо лечение с хистологично изследване на материала. Изключения се допускат само при много малки възли (под 1-2 см), но и в тези случаи е необходима ТАБ, като контролът през определени интервали е задължителен.