Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Йодът е едно от най-старите средства за лечение и профилактика на гушата. В народната медицина отдавна са били използвани настойки и спиртни разтвори от зелени орехчета или орехова шума, а в древния Китай - изсушени водорасли с богато йодно съдържание.

През 20-те години на XX в. Швейцария въвежда масова профилактика на ендемичната (йоддефицитна) гуша и другите йод-дефицитни заболявания с йодирана готварска сол.

Днес това е утвърден метод. С въвеждането на масовата йодна профилактика в България - за първи път през 1958 г., актуализирана през 1994 г., гушавостта в йоддефицитни райони у нас се намали 10-кратно (под 5% при децата до 10 г. възраст). През 2007 г. СЗО призна България за страна, ликвидирала йоддефицитните заболявания.

Причините за спорадичната гуша не са свързани с йодното съдържание в околната среда. Най-често роля играят генетични фактори и автоимунни процеси. В тези случаи йодът не само не помага, напротив, той активира автоимунните реакции и влошава състоянието.

Съвременното лечение на гушата обикновено се провежда с тиреоидни хормони - левотироксин (Л-тироксин) в подходяща дозировка и срокове. Намаление на размерите или пълно нормализиране на обема на жлезата се отчитат в около 50% от случаите с дифузна гуша. Ефект може да има и по отношение малките възли с диаметър под 1 см.

Едновременното прилагане на тиреоидни хормони и йодни препарати е неуместно, тъй като при задължителната профилактика с йодирана сол у нас би могло да доведе до свръхнасищане. Лечение с йодни препарати е показано само при хронични стомашно-чревни заболявания, гладуване, при диети с ограничение на солта и белтъчините. Трябва да се има предвид, че диетичната (калиева) сол не е йодирана.

Бременността е рисков фактор за развитие на гуша, тъй като йодните нужди нарастват към 50%. Йодният дефицит може да бъде провокиран от обилни и чести повръщания, а също при еклампсия, бъбречни и др. усложнения. В тези случаи е показано даване на препарати, съдържащи йод и поливитамини. В противен случай може да има риск не само за майката, но и за плода.

Изследване на тиреоидните хормони се прави на всички новородени. Това е част от Българската национална програма за профилактика на йоддефицитните заболявания