Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ролята на горните пикочни пътища се изразява в непрекъснатото образуване на урина и довеждането й до пикочния мехур. Транспортът на урината започва още в бъбрека след образуване на първичната урина. Преминавайки през тубуларната част до бъбречните чашки, наред с биохимичните процеси за образуване на същинската урина съществуват и редица хидродинамични закономерности.

Филтрационното налягане, което е разликата между хидростатичното налягане в капилярите, от една страна, колоидно-осмотичното налягане и вътрекапсулното налягане, от друга, осигуряват постоянно налягане на първичната урина в проксималните каналчета. Хидродинамично налягане по хода на интрареналната каналчеста система води до снижаване на налягането и в края на събирателните каналчета то не надвишава 1-2 mm. Hg.

При наличието на причина в уретера - камък, съсирек, лигатура, възпалителен процес в него или около него, притискане отвън и др. - налягането в чашките се повишава над 44 mm и гломерулната филтрация и уринообразуването спират. Бъбрекът от съответната страна може да не се изобразява. Ако това стане от двете страни, се развива бъбречна недостатъчност от смутен дренаж.

При претърпяна голяма операция в малкия таз (премахване на матката) не е изключено да се развие възпаление на мястото на премахнатия орган и тъй като двата уретера са близо един до друг, има вероятност за смущение в дренажа.

Трябва да се направи венозна урография, при необходимост - ретроградна пиелография. При наличие на смущение в дренажа се опитва лечение чрез поставяне на стент в уретера. Ако това е невъзможно, се обмисля и оперативна корекция на обструкцията (запушване).