Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Водата в организма изпълнява три основни функции:

1. Универсален пластичен елемент, съставящ 2/3 от теглото на човека.

2. Универсален разтворител.

3. Най-честият реактив за химическите реакции на ниво клетки.

Теглото на възрастен в 65-70% е съставено от вода. Тя е разпределена на 2 основни телесни пространства, които образуват затворена система - интрацелуларно (36-50% от телесната маса) и екстрацелуларно пространство. Двете са разделени от клетъчните мембрани.

Поддържането на водата в организма в определени граници (водна хомеостаза) поддържа и електролитите (хомеостаза на електролитите) и е предпоставка за правилно кръвообращение и обменни процеси. Водно-солевата хомеостаза определя постоянството на вътрешните среди и зависи от количеството на вода, натрий, калий, хлориди, водородни йони, бикарбонати, фосфати и по-малко от белтъците. При добро състояние на организма, отделителната и сърдечносъдовата система ако се изпие 1 литър вода повече от средното за деня, това се понася добре. Тоест да се изпиват общо около 3,5 литра е безопасно.

Средният баланс за 24 часа може да е следният: прием на вода -1500 ml, вода с храната - 750 ml; метаболитна вода - 250 ml, или общо - 2500 ml.