Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Бъбречната недостатъчност е остра и хронична. Острата настъпва като последица от рязко нарушение на бъбречната функция, проявяваща се клинично с олигоанурия (намалено, до липсващо отделяне на урина) и лабораторно с повишение на уреята, креатинина и с нарушение на водно-електролитното и алкално-киселинно равновесие на организма.

Проявите и протичането се разделят на пет стадия:

- Начален - свързан е със заболяването, довело до остра бъбречна недостатъчност - шоково състояние, температура, стомашно-чревни нарушения, неврологични прояви и др.;

- Олигуричен, ануричен стадий - намаляване до липса на диурезата;

- Начална фаза на възстановяване на диурезата - започва с постепенно увеличаване отделянето на урината с 250-300 мл на денонощие;

- Късна фаза на възстановяване на диурезата (полиурия) - диурезата се увеличава и достига над 2000 мл за 24 часа, с което настъпва подобрение на болния;

- Възстановителен стадий - той се характеризира с бавна тенденция към пълно възстановяване и нормализиране на бъбречната функция.

Ако това не настъпи, болният преминава в хронична бъбречна недостатъчност. В началния стадий обикновено липсват клинични прояви. Съществуват симптоми, които не са много характерни - главоболие, голямо количество урина, нощно уриниране, отпадналост, раздразнителност, безсъние, полиурия, никтурия, липсва желание за работа.

При изразена хронична бъбречна недостатъчност с екстремно повишени стойности на уреята и креатинина има различни клинични прояви. Сред тях са бледа кожа с жълтеникав оттенък - има упорит сърбеж, анемия, която трудно се поддава на лечение, сухота в устата, жажда, липса на апетит, язвен стоматит, елиминационен гастрит и колит, устата на болния има миризма на амоняк. Други прояви са повишено кръвно налягане, белодробна недостатъчност, полиневрит, мускулни гърчове, екламптични гърчове (по време на бременност). Болните се оплакват от тъмни петна пред очите, намаляване на зрителната острота, кръвоизливи в ретината. Изпитват тъпи болки в крайниците, болки зад гръдната кост.

Лечението е включване на изкуствен бъбрек или трансплантация.