Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Нефролитиазата е болест, при която в чашките и легенчето на бъбрека се образуват конкременти (камъни). Среща се у 2-3% от хората. В урологичните отделения и клиники 30-40% от болните са с нефролитиаза.

Имат я дори деца, като мъжете боледуват повече. По-чести са конкрементите в единия бъбрек, а двустранни са в 20-25%. Болестта има ендемичен характер за някои райони по света и в България. Образуването на камъни е резултат на множество причини, които водят до нарушение на обмяната в целия организъм.

Два вида фактори го определят - физико-химичните процеси, оформящи камъните, и болестни състояния и условия, които задействат генетично заложената склонност да се образуват. Към външните фактори спадат горещият климат, качества на питейната вода, храненето и други. Вътрешните са болести на пикочната система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчката и жлъчните пътища, промени в костната система, инфекции, метаболитни и ендокринни смущения.

Камъните могат да бъдат единични и множествени, кораловидни, със или без инфекция. Освен откриването на камъка трябва да се определят неговото място, промените в бъбрека и горните пикочни пътища, наличието или не на инфекция, химичният му състав. Прави се и цялостно изследване на пикочната система.