Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Комбинираните камъни урат-оксалат е рядко срещано явление поради условията за образуване на съответните конкременти.

Уратните камъни се образуват при кисела реакция на урината (рН 4,5-5). При това рН над 90% от пикочната киселина се намира в нейонизиращо, склонно към утаяване състояние, докато при рН 6-6,8 тя е разтворена в урината.

Много фактори могат да повлияят реакцията на урината. Тя се подкиселява при повишена телесна активност, от някои храни (животински белтъци), медикаменти (амониев хлорид, витамин С), кисели минерални води.

Обратно, урината се алкализира при хиперпаратиреоидизъм, бъбречна тубуларна ацидоза, пикочна инфекция, дълго обездвижване, консумация на цитруси, пиене на алкални минерални води. За диетата е важно да се ограничават животинските вътрешности като бъбрек, черен дроб, мозък. Препоръчват се зеленчуци, картофи, тестени изделия, яйца, сирене, цитрусови плодове - лимони, портокали, грейпфрути. Избягва се консумацията на алкохол.

Калциевият оксалат участва в състава на камъните в две форми - калциев оксалат монохидрат (вевелит) и калциев оксалат дихидрат - (веделит). Тези форми с времето преминават една в друга (виделит във вавелит). Това няма значение за лечението. Калциевият оксалат е най-често срещаният вид конкремент. Не съществуват медикаменти за разтварянето му. Естествено, остават оперативното лечение или разтрошаване чрез машина (екстракорпорална литотрипсия). Възможностите на медикаментозното лечение се ограничават само в подпомагане на спонтанното елиминиране (изхвърляне) на уретерните конкременти.

Препоръчва се пиене на достатъчно количество течности. Трябва да се намали консумацията на мляко и млечни продукти. Също да се избягват богатите на оксалат храни и напитки - спанак, шоколад, черен чай и др. Да не се приемат високи дози витамин С. Препоръчва се консумация на пълнозърнест хляб, продукти от соя, бобови растения, тестени произведения, алкални минерални води.

Факторите, които се смята, че играят роля в образуването на цистиновите камъни, се разделят на две големи групи - биохимични и анатомични. Към биохимичните фактори спада цистинурията. Това е наследствено предавано заболяване на обмяната на аминокиселините (цистин, лизин, аргинин). Поради лошата си разтворимост в кисела среда значение за образуването на камъни има само цистинът. Нормално през бъбреците за 24 часа се отделят 40-80 милиграма цистин. При цистинурията тези стойности са обикновено над 300-500 милиграма за 24 часа. Разтворимостта на цистина зависи от реакцията на урината. Той се намира в разтворено състояние при pH между 7 и 8. От анатомичните фактори значение имат вродените малформации на отделителната система.

Целта на лечението е да се алкализира урината. Прилагат се същите медикаменти както при камъните от пикочна киселина. Те образуват с цистина съединения, които са по-разтворими от него и се изхвърлят.

Добре е да се приемат алкални минерални води (от Хисаря и Горна баня). Трябва да се взема витамин С в по-големи дози (до 2 грама). Трябва да се ограничи и хранителният режим. Да се избягва консумацията на месо, риба, мляко и млечни продукти. Препоръчват се тестени продукти, захар, маргарин, зеленчуци и плодове.