Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Туморите на гръбначния мозък са първични от нервната тъкан или  по съединителната,  съдови. Може да са и разсейки от органни карциноми.

По локализация биват ескрамедуларни (отвън на гръбначния мозък) и интрамедуларни (вътре в гръбначномозъчния канал), разполагащи се на различни нива по надлъжника на гръбначния мозък, което определя и клиничните симптоми.

Постепенно се развива прогресиращ спинален синдром. Водещи и сигнални симптоми са локалната болка на мястото на тумора. Постепенно се прибавят бавно прогресиращи от долу на горе (при ексрамедуларните тумори) сетивни нарушения, които са с изключително характерна локализация и са предизвикателство и изпитание на професионализма на невролога.

При интрамедуларните тумори по-често в началото възбудни сетивни симптоми като парестезии (изтръпвания) или по-рядко болки. Към тях се прибавят двигателни парапарези и плегии, както проблеми в тазовите резервоари при напредналите случаи.

Симптомите на отделните видове тумори и на отделните локализации е толкова характерно, че поставянето на точната диагноза е възможна далеч преди със съвременните методи за диагностика да се определи големината и вида на тумора