Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хиперхидрозата е състояние на силно ексцесивно (извънредно) повишена секреция на ендокринните потни жлези, която може да бъде първична или вторична, както и генерализирана и локална.

Първичната хиперхидроза засяга най-често подмишничните ямки, дланите и ходилата. Среща се в млада възраст, засилва се в пубертета. Провокира се от емоционални или топлинни стимули и изчезва при спокойствие или по време на сън.

Изпотяването е обилно, симетрично в подмишниците. Пот капе от пръстите на ръцете. Ходилата могат да се изранят от гъбични инфекции. Тези промени могат да бъдат наследствени или от увреждане на вегетативната нервна система.

Вторичната хиперхидроза също може да бъде генерализирана или локална и се среща при инфекции като туберкулоза, бруцелоза, при някои ендокринни разстройства, при неоплазми, тревожни състояния и др. Лечението е трудно и изисква добра хигиена, удобни дрехи и обувки и е по силите на добри невролози и дерматолози в екип. Понякога се прилага ботулинов токсин, но с предимно временен ефект.