Как се лекува тригеминална невралгия?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Невралгията на нервус тригеминус се изразява с пристъпи от силни пробождащи болки в един, два или в трите клона на нерва - горен, среден, долен. Стрелкащите "като с електрически ток" болки в областта на лицето са много характерни за невралгията на троичния нерв.Той обслужва сетивно лицето по уникален и неподражаем начин.

Диагнозата на невралгията е относително лесна. Състоянието е много мъчително за част от болните и започва в средна възраст или след 50 г. Не може да се установи конкретна причина и това е т.нар. идиопатична невралгия (с неизвестна причина) за разлика от симптоматичната, която е много по-честа и се предизвиква от травми, тумори, множествена склероза, разширени кръвоносни съдове (аневризми) и други конкретни болести, водещи до притискане или дразнене на ствола на нерва по неговия ход.

Болните трябва да се консултират с опитни невролози, които имат възможност да установят или да изключат успешно всички изброени повече или по-малко лечими причини, довели до тези болки при симптоматичната невралгия.

Лечението е относително трудно и не всякога е напълно успешно. Класическото с комбинации от карбамазепинов медикамент, аналгетици и антидепресанти е ефективно при над 70% от болните.

В последно време в някои страни се прилага много успешно лечение чрез частична термокоагулация на коренчетата след сетивния ганглий. Чрез нагряване с радиочестотен генератор се блокира частично провеждането само на болковите рецептори. Така се съхранява общата сетивност и болните не изпитват крайно неприятното изтръпване и липса на всякаква чувствителност след прилаганата доскоро алкохолизация на коренчетата на нерва. По-рядко се прибягва до неврохирургическо третиране, но и то невинаги е напълно успешно и болките рецидивират.