Каква е прогнозата при спастични крака и болки в краката и кръста?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Спастичността (стегнатостта, сковаността) на мускулите на краката почти винаги е израз на увреждане на централния двигателен неврон. То води до централни спастични пълни парализи или частични парези на засегнатите мускули. Винаги трябва да е обект на особено внимание от страна на невролозите за пълно изясняване на причините и конкретните патологични процеси, довели до увреждане на този неврон по хода му от кората на главния мозък (инсулти, тумори, травми, възпаления, дегенеративни болести и други) до периферния двигателен неврон.

Той се намира в предните рога на гръбначния мозък. При увреждането му се получават периферни вяли парализи и парези, които най-често са следствие на възпаления (неврити, полиневрити, радикулити), травми, интоксикации и други процеси по хода на периферните нерви. Това се налага и от различните възможности и подходи при лечението на тези две коренно различни патологични състояния.

При съвременното лечение на спастичността на мускулите, както и за отпускане на мускулите около гръбначния стълб при болките в кръста, се препоръчват миорелаксанти (отпускащи мускулите средства). Има съвременни средства за лечение на тези състояния. Някои имат едновременно централно и периферно въздействие върху нервната система. Приемането не води до привикване, няма седативен (приспиващ) ефект и може да се използва от шофьори. Познат е препарат, който директно намалява болката и подпомага другите противоболкови медикаменти, не взаимодейства с тях, може да се прилага едновременно с алкохол и почти няма странични явления. Изписването му при болки в кръста съкращава времето за излекуване в острия период.