Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ракът на ларинкса е един от най-честите тумори и според световните статистики той заема 2-5% от всички ракови заболявания. Той има и най-добрата прогноза, ако своевременно се открие и компетентно се лекува, като петгодишното надживяване според данни на същата организация достига в последното десетилетие до 66%.

Най-добри са показателите за успешно лечение при хората, които са потърсили компетентна лекарска помощ в началото на заболяването. По тази причина задължително всички с дрезгав глас над 20 дни задължително да се преглеждат от специалист оториноларинголог. В този етап е възможно прилагането на различни частични резекции или лазертерапия особено при малки тумори, локализирани в областта на гласните връзки.

Ако обаче туморната маса е с по-широка площ, тогава според локализацията и функционалната ангажираност може да се проведе частична резекция с отстраняване на тумора. При много широки по разпространение тумори се предприема ларингектомия - отстраняване на ларинкса. Формира се трайна трахеостома, през която болните дишат.

Лечението с лазер е оправдано и се провежда при малки тумори в областта на гласните връзки, епиглотиса. Повръхността на овъглената рана се покрива с епител, т.е. заздравява за около един месец и се замества от съединителна тъкан. Лазерът може да се приложи и за реканализация при големи тумори, които затварят ларингиалната кухина, и при пациенти, които имат други общи противопоказания за оперативна ларингектомия. Накрая при тях може да се приложи и лъчетерапия с последваща химиотерапия.

След лазертерапията пациентът трябва да ходи на регулярни прегледи при оператора поне до завършването на петата година.