Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Слюнчените жлези са изградени от сложна система от каналчета, секреторен епител, кръвоносни съдове и нерви. Количеството и вискозитетът на произведената слюнка се регулира чрез безусловно рефлекторен механизъм и зависи от обонянието, вкусовите възприятия на храната, психо-емоционални фактори.

Понякога тези фактори предизвикват продукцията на по-голямо количество слюнка - птиализъм, друг път тя намалява и устата изсъхва - олигосиалия. И двете състояния са твърде неприятни, особено нощем, когато слюнката почти задавя и задушава пациентите, докато при олигосиалия болните имат чувството за сухота и трудно преглъщане.

Функцията на жлезите, респективно количеството и качеството на слюнката, се координира от нервни връзки, обусловени от вкусовите и обонятелните възприятия чрез вегетативни секреторни стимули.

Механизмът на производство на слюнката е установен и се характеризира с това, че част от епителните секреторни клетки продуцират гъст секрет с високо съдържание на белтъци, докато секретът на другата група има огромно количество вода и соли. От тази първична слюнка част от водата се всмуква обратно в каналчестата система и в устата се излива само окончателният вид на слюнката, която съдържа различни минерални съставки, протеини, имунни комплекси и др.

Ако се стимулират парасимпатиковите нерви, продукцията на слюнка се увеличава осем пъти, но качественият състав - вискозитет (жилавост), съдържание на белтък, имунни комплекси и др., се ръководи от другата част на вегетативната нервна система -симпатикуса. Количеството и качеството на слюнката се влияе не само от въздействието върху секторния епител, но и върху кръвоносните съдове. Влияние могат да окажат и някои възпалителни заболявания на устната кухина, лошо състояние на зъбите и венците, някои психични промени, слухови и обонятелни дразнители и др. Състоянията на възбуда или потискане могат трайно да намалят или увеличат количеството на слюнката.

При увеличена продукция на слюнка лечението е твърде разнообразно и могат да се използват различни антидепресанти, антихипертензивни, симпатикомиметични средства, парасимпатикомиметици.