Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Възприеманото на различните ароматни вещества се осъществява в олфакторната зона на носната лигавица, където се разполагат специални ресничести клетки. Тези клетъчни структури имат възможност да улавят ароматните молекули от преминаващия въздушен поток. От там импулсите се транспортират по обонятелните пътища към кората на мозъка. Доказано е, че тези нервни влакна са единствените, които през живота на човека имат възможност да се репродуцират и отново да се възстанови функцията им.

Нарушаване на нормалния процес на обонянието може да се наблюдава във всеки един от тези етапи на пренасяне на ароматните възприятия. Така при механични причини се наблюдава пречка за преминаване на въздушния поток от различни фактори като полипи, изкривена носна преграда, сраствания в носната кухина и др. Много по-често се наблюдава изчезване на обонянието след вирусни инфекции, особено грипни. Доказано е, че грипният вирус има мощно невротропно въздействие и нерядко унищожава ресничките на обонятелните клетки, но същевременно може да атакува и нервните влакна. Така при някои пациенти е възможно едновременно с изразена хрема да настъпи и пълно ликвидиране на обонянието (аносмия). Ако аносмията се установи в първите няколко дни след началото на грипното заболяване, може да се започне лечение с антибиотици, кортикостероиди и включването на антиоксиданти, например витамин C, тези от групата B, различни препарати, стимулиращи нервната регенерация.

Много по-различни са травматичните причини, при които може да настъпи аносмия - при черепни травми с разкъсване на олфакторната зона и нервните пътища. Тогава има прекъсване на нервните влакна. При тези случаи за съжаление никога не настъпва възстановяване на обонянието. Аналогично е състоянието при тумори и кръвоизливи на мозъка, при които дефинитивно се разрушават нервните трасета.