Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Счупванията на носа са чести в днешното динамично време. При тези фрактури като правило се разчупват освен носните кости и носната хрущялна преграда. По тази причина последиците - изкривяванията и функционалните изменения, зависят от локализацията на фрактурата. Тя се съпровожда от затруднено носно дишане, кръвоизлив и намалено обоняние, понякога и значителен оток на носа и околните тъкани. Оток има и във вътрешността на носните кухини. Придружаващата болка отзвучава за около 2-3 часа, но останалите симптоми остават значително по-дълго.

Диагнозата на счупването е сравнително лесна и се основава на анамнезата за травма в областта на лицето и рентгенографията, компютър томография и др. След преминаване на острия оток на носните кости се пристъпва към хирургическото наместване, което се извършва под обща или локална анестезия според вида на счупването.

При стара, заздравяла фрактура се пристъпва към реконструктивни операции, които включват субмукозна резекция на носната преграда, корекция на външния нос с реадаптация на фрактурираните части и др.