Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

До поставянето на ветилационните (тимпаностомални) тръбички се прибягва при различни заболявания на средното ухо, но на първо място при серозния отит. Този тип възпалителен процес на средното ухо протича без силно изявени клинични прояви, поради което се нарича още и "мълчалив". Най-често се наблюдава при малки деца с големи трети сливици, които не позволяват нормалното вентилиране на средното ухо през евстахиевата тръба.

При това състояние въздухът в средното ухо се всмуква от капилярната мрежа на лигавицата, което води до постоянен излив на серозна течност (серозен отит) към тимпаналната кухината. С напредване на времето се сгъстява и придобива желеобразен вид, при което спира нормалната подвижност на слуховите костици и същевременно придърпва тъпанчето към кухината. Тези изменения не позволяват нормалното провеждане на звуковата вълна към вътрешното ухо. Наличието на течност в тъпанчевата кухина намалява слуха от около 25-30 децибела и ако този процес се развие при малки деца, може да се наблюдава трайно намаление на слуха.

Диагностицирането на заболяването е основание за прилагането на вентилационни тръбички. Поставянето им се извършва най-добре в клиники под обща упойка, като тъпанчевата мембрана се срязва и се поставят тръбичките (макарички), като предварително се изсмуква натрупаният секрет. След манипулацията ушите трябва да се пазят от намокряне, за да се избегне риск от инфектиране на средното ухо. Тръбичките са най-често изработени от медицински силикон, имат различен диаметър и са пригодени за дълго престояване в ухото - най-често между 6 и 8 месеца.

По същата схема се процедира и при възрастните, когато настъпят подобни изменения, но при тях намалението на слуха е много по-ясно изразено и по-рано се диагностицира. Причините при възрастните са различни - разраствания в зоната на епифаринкса (тумори), носни полипи и др. Затова задължително се изследва епифарингиалното пространстно и при нужда се взема и материал за хистологична диагноза.