Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Според международни проучвания при 3-5% от децата се установяват различни заболявания, застрашаващи зрението им. Опазването му в детска възраст е приоритет за всяко общество.

Детският организъм се отличава с морфологична незрялост и функционална непълноценност, поради което рисковете за увреждане на зрението са по-големи. Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен специалист най-късно до третия месец след раждането. Това е от особено значение при децата, родени с различна степен на недоносеност и по-ниско тегло (първи преглед 4-ата-6-ата седмица след раждането), тъй като лечението е възможно само в началните стадии.

При неотворени слъзни канали и сълзене при новородени е задължителен прегледът за провеждане на навременно лечение.

Вродената глаукома, която се проявява често веднага след раждането или в първите месеци, сериозно застрашава зрението. Единственото лечение е операция.

При нарушение на зрението в ранна възраст по различни причини (вродено перде, високо далекогледство и др.) засегнатото око не се включва пълноценно в зрителния процес, поради което развитието на функцията му изостава. Получава се "мързеливо" око. При навременно лечение зрението може да се подобри и да достигне до нормално.

Това лечение е възможно само до 6-7-годишна възраст. Често обаче диагнозата се поставя много по-късно, тъй като на външен вид окото изглежда здраво. Затова профилактичен преглед трябва да се извърши задължително и до 3-годишна възраст, и на 6 години преди тръгване на училище. По-късно зрението трябва да се контролира от училищния лекар всяка година и от офталмолог на 2-3 г. При оплакване и симптоми на очно дразнене, както и при сериозно системно заболяване децата трябва да бъдат консултирани веднага от очен специалист. Увреждането на детското зрение би могло да бъде предотвратено при редица заболявания чрез задължително извършване на профилактични прегледи - до 3-ия месец от раждането, до навършване на 3-годишна възраст, преди тръгване на училище и ежегодно до 16-18-годишна възраст.