Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Терминът "мързеливо око" е популярното име за амблиопия - едностранно или двустранно намаление на зрението, което не се подобрява от корекция с очила и не може да бъде обяснено с налични увреждания в структурите на окото. Амблиопията се дължи на различни фактори, които са довели до нарушаване на зрението в ранна детска възраст (вродено перде, некоригирано далекогледство, кривогледство и др.). Засегнатото око не се включва пълноценно в зрителния процес, поради което развитието на функцията му изостава. Амблиопията представлява дефект в централното зрение - функция на мозъчната кора. В основата й стои сложен неврофизиологичен механизъм, при което нервните клетки губят вродената си способност да реагират на зрителни стимули.

Амблиопията е най-честата причина за едностранно намаление на зрението с начало в детската възраст и се среща при около 2-4% от децата според различни проучвания. При правилно и навременно лечение зрението на засегнатото око може да се подобри и дори да достигне до нормалното. Лечението започва с отстраняване на пречките за получаване на зрителен образ: 1. Ако амблиопията се дължи на катаракта, операцията трябва да се извърши в кратки срокове; 2. При далекогледство след изследване с разширение на зеницата трябва да бъдат изписани очила за постоянно носене; 3. При голямо кривогледство може да се предприеме операция за изправяне на зрителната ос. Чрез тези методи засегнатото око се включва в зрителния процес. За стимулиране на зрението се прилага методът със закриване на по-добре виждащото око - оклузия, за различни срокове (под контрол на офталмолог).

Лечението на амблиопията е възможно до 6-7-годишна възраст. Често обаче диагнозата се поставя много по-късно, когато възможностите за излекуване са много ограничени. Затова е необходимо да се извършват профилактични прегледи още след раждането до третия месец, задължително до третата година, както и преди тръгване на училище - на 6-годишна възраст, и по-късно на всеки две години до 16-18-годишна възраст.

Препоръчвам веднага да потърсите специализирана офталмологична помощ.