Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Съдовете на окото са част от съдовата система на организма. При редица заболявания едновременно със съдовете на мозъка, сърцето и крайниците се засягат и очните съдове. По-често се нарушава проходимостта на венозните съдове.

Кръвта от окото се оттича чрез централната ретинена вена. Нейното запушване е много тежко състояние и зрението намалява значително. По-често настъпва запушване на клонове от тази вена, които събират кръвта от отделни участъци в ретината - това състояние се нарича клонова венозна оклузия.

В ретината се развиват кръвоизливи, оток и дегенеративни промени. При около 60-70% от болните клоновата венозна оклузия се дължи на хипертонична болест, при около 10% - на диабет. Други причини са атеросклерозата и кръвни заболявания. Предразполагащи и рискови фактори са тютюнопушенето, далекогледството и нарушението в мастната обмяна. Зрението се уврежда в различна степен в зависимост от локализацията, тежестта на процеса и общото състояние на болния. Лечението се провежда от офталмолог.

Задължителни са чести контролни прегледи, за да се прецени нуждата от приложение на лазер, за подобряване на зрението и предотвратяване на усложнения.

Операция е необходима само при настъпване на усложнения - проникване на кръвоизлива от ретината във вътрешността на окото - стъкловидното тяло (хемофталм). Най-тежко усложнение е развитие на тракции (тегления) на ретината, което може да доведе до отлепването й. В тези случаи също е необходима своевременна оперативна интервенция.